08/01/2016

El primer trimestre es projectaran Grècia, reinventar-se per sobreviure, Com canviar el món i Vindran temps millors amb versió original subtitulada en català i entrada gratuïta.

El cicle El documental del mes de la Universitat Jaume I que permet veure documentals de referència en el panorama internacional en versió original subtitulats en català es trasllada al Teatre El Raval de Castelló amb entrada gratuïta gràcies a la col·laboració entre l'Ajuntament de Castelló, la Universitat i el teatre. El cicle organitzat pel Servei d"Activitats Socioculturals amb la participació del Servei de Llengües i Terminologia de la Universitat, s"engegarà el dimecres 13 de gener de 2016 amb el documental Grècia, reinventar-se per sobreviure d"Elena Zervopoulou. El 10 de febrer arribarà al Raval l"obra de Jerry Rothwell Com canviar el món i el primer trimestre es tancarà el 9 de març amb Vindran temps millors de Phie Ambo. Totes les projeccions començaran a les 20 hores.

Grècia, reinventar-se per sobreviure ofereix un retrat de la recessió grega a través de tres homes que decideixen agafar les regnes del seu destí per canviar-lo. Elena Zervopoulou es qüestiona com aquesta crisi pot ser una oportunitat de reinventar-nos a nosaltres mateixos i com a societat. En Giorgos, sense sostre arran de la depressió econòmica, lluita per reconstruir la seva vida; al mateix temps, l"Ilias s"implica en el grup d"activistes del 'moviment de la patata' per fer front a les grans cadenes d"alimentació a través de la solidaritat i la democràcia directa; en Grigoris, en canvi, decideix marxar de la ciutat amb la seva família buscant una vida millor al camp. Mentre la crisi segueix ampliant les desigualtats arreu d"Europa, el coratge d"aquests tres personatges recorda que les persones poden canviar la seua realitat diària.

La coproducció de Regne Unit i Canadà Com canviar el món, dirigida per Jerry Rothwell, reflexiona sobre la creació de l"organització global que avui coneixem com a Greenpeace i que va nàixer en 1971 quan un petit grup d"activistes canadencs va iniciar la seva primera missió a bord d"un vell vaixell de pesca: aturar els assaigs de la bomba atòmica de Nixon a Alaska. El documental es qüestiona si pot un grapat d"amics periodistes i científics hippies canviar el món armats únicament amb càmeres. Aquest grup d"ecologistes pacifistes utilitzen les imatges com a «bombes mentals» capaces de transformar consciències, confiant en el poder de les imatges i els mitjans de comunicació com a eines de canvi social. L"activisme, però, és desordenat. Les veritables revolucions mai no han pogut ser organitzades. Podran posar-se d"acord en la important missió de salvar el planeta?

Finalment, en març es podrà veure al Raval el documental danès Vindran temps millors de Phie Ambo que conta la vida de Niels Stockholm, un granger biodinàmic de 79 anys que treballa la terra amb la seva dona Rita al nord de Copenhaguen. La seva filosofia vital es basa en la idea que l"home i la terra estan connectats amb l"univers i, per això, cultiva els seus aliments en estricte sincronia amb el calendari lunar per aconseguir la màxima harmonia amb el cosmos. Els aliments de la seva granja, frescos i d"excepcional qualitat, es poden consumir en els millors restaurants del món. No obstant, en Niels ha d"enfrontar-se a diversos problemes que pertorben el seu dia a dia. La seva granja s"ha d"adaptar a les normatives i regulacions d"unes autoritats que són indiferents als seus principis biodinàmics. Però el major mal de cap és sentir que la seva vida s"acosta al final i no té cap successor que pugui seguir el seu somni.