10/05/2017

L'increment del risc de pobresa i exclusió social en la població de Castelló és innegable com a conseqüència de la crisi econòmica. Ho posa de manifest el Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana en un informe que aporta la visió dels equip professionals que estan darrere dels serveis socials i ho avala l'increment de les prestacions concedides per la Regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Castelló en matèria d'emergència social. Solament en el primer trimestre de l'any, la quantia de les ajudes ascendeix a 900.000 euros, un 40% en el nivell d'execució del pressupost, segons explica el regidor socialista José Luis López, responsable de l'àrea de Benestar Social, Dependència i Joventut de l'Ajuntament de Castelló.

En els últims anys, el perfil de la població que acudeix als serveis socials municipals ha canviat. Si ben inicialment les persones usuàries afectades es trobaven en situacions de marginalitat o vulnerabilitat, amb dificultats d'inserció laboral i problemes d'exclusió social, avui ha emergit una nova tipologia de demandants que procedeixen de les classes mitjanes.

"Aquestes famílies que acudeixen per primera vegada als serveis socials expliquen l'augment de les ajudes assignades. Hem passat de 1.724 a 2.366 durant el primer trimestre dels anys 2015, 2016 i 2017, i el valor econòmic ha crescut dels 570.000 als 868.000 euros en el mateix període de temps", en paraules de l'edil socialista.

I afegeix: "Parlem d'alimentació i higiene, menjador escolar per a fills, lloguer d'habitatge i un increment notable en el pagament de deutes de subministrament d'aigua, gas i electricitat, la qual cosa cridem pobresa energètica". Precisament aquesta última, aglutina les ajudes que més creixen des de Serveis Socials, unes ajudes que no s'abordaven en 2015 i que han anat avançant a gran velocitat des de la seua implantació en 2016, evidenciant que tenim un nou col·lectiu de demandants. Són els nous pobres.