09/09/2015

150909 rp ciudad acogedora refugiados (7)(1).jpg

L'alcaldessa, Amparo Marco, assegura que aquesta mesura "permetrà canalitzar la solidaritat de la ciutadania i treballar de manera coordinada amb les organitzacions".

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha anunciat avui l'elaboració d'un pla municipal d'acolliment Castelló Ciutat Refugi "per a recolzar a les persones que intenten arribar a la Unió Europea fugint de la gravíssima crisi humanitària que estan patint diferents països, com el cas de Síria, per motius bèl•lics, polítics, econòmics o de privació de drets humans". L'Ajuntament de Castelló ha assegut les bases d'aquest pla municipal en la reunió que ha mantingut el regidor de Benestar Social, José Luis López, amb diferents col•lectius i entitats com ONG, el Bisbat i Federacions d'Associacions de Veïns per a coordinar la resposta que anem a donar com a ciutat a la crisi de refugiats.

Amparo Marco ha explicat que "hem decidit constituir Castelló com a ciutat refugi perquè hem d'acollir a aquests ciutadans que s'han vist obligats a eixir dels seus països per motius aliens a la seua voluntat. Si bé el marc competencial dels ajuntaments és limitat en aquest àmbit, el marc competencial no pot ser un impediment per a donar una solució als problemes".

Per a açò es va a desenvolupar aquest pla Castelló Ciutat Refugi que consta de tres fases. En la primera, d'acolliment, es durà a terme amb la col•laboració de la ciutadania, organitzacions i els col•lectius socials i professionals que poden millorar l'arribada dels refugiats sirians a la ciutat de Castelló. Per a canalitzar els oferiments de col•laboració ciutadana que ja estan arribant, l'Ajuntament de Castelló posa a disposició veïnal el correu electrònic ciutatrefugi@castello.es i el telèfon d'informació municipal 010 amb l'amb la finalitat d'arreplegar dades bàsiques de contacte i informació sobre les característiques dels suports oferits. "En aquest sentit vull agrair a tots les associacions, entitats i ciutadans i ciutadanes anònims que s'estan posant en contacte amb nosaltres per diferents vies per a ajudar en aquest acolliment. El meu agraïment com a alcaldessa a tots ells".

"Qualsevol ciutadà pot aportar les seues idees i posar a la disposició dels refugiats una habitació, com a família d'acolliment, o un habitatge deshabitat, així com altres recursos materials. També pot participar com a voluntari amb tasques d'acompanyament i de caràcter tècnic (intèrpret, psicòleg…)", ha apuntat el regidor de Benestar Social, José Luis López.

En la segona fase, de sensibilització, l'Ajuntament dissenyarà, en col•laboració amb les associacions i entitats, accions concretes per a conscienciar a la població de les necessitats d'els qui estan vivint un autèntic drama, i finalment,

en la tercera fase, d'inclusió, es treballarà perquè els refugiats normalitzen la seua situació en la nostra ciutat. "Una vegada els hàgem acollit el que hem de fer és facilitar-los la vida i integrar-los perquè des d'aqueix moment seran ciutadans de Castelló" ha afegit la primera edil.

La redacció d'aquest pla arriba després que la setmana passada Castelló es declarara com a ciutat refugie. A més, aquest divendres, 11 de setembre, la Junta de Govern Local aprovarà la proposta d'adherir a la ciutat a la xarxa de Pobles i Ciutats acollidores que coordina la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, i instarà al govern central perquè assumisca d'una forma solidària les seues obligacions.

Per a concloure, l'alcaldessa ha explicat que "aquestes mesures permetran canalitzar la solidaritat de tota la ciutadania i entitats i treballar de manera coordinada amb les organitzacions especialitzades en l'atenció als refugiats". Marco confia que el Govern central demostre "la mateixa sensibilitat i solidaritat que molts ajuntaments com el de Castelló i lidere l'acolliment de refugiats a Europa, contribuïsca a habilitar un corredor humanitari i deixe de parlar de quotes i comence a parlar de persones davant la magnitud de la crisi que estem vivint".