13/11/2015

Mediadores interculturales 1(1).jpg

L'edil de Benestar Social, José Luis López, reitera el compromís de "seguir treballant per a millorar la situació en origen".

El regidor de Benestar Social, José Luis López, ha defensat avui en la VI Trobada de Mediadors Interculturals que el pla Castelló Ciutat Refugi "és un clar exemple del potencial solidari de la nostra ciutat". López ha explicat la situació actual del pla en aquesta trobada de caràcter únic en tot l'Estat que ha reunit en la Facultat de Ciències Humanes de la UJI a quasi un centenar de persones arribats des de diferents províncies.

"A Castelló li correspon acollir a 18 persones, un acolliment que engloba necessitats bàsiques d'habitatge, vestit, alimentació, assistència social, jurídica i orientació laboral a més de l'idioma", ha detallat l'edil. Aquest acolliment s'està realitzant a través de l'entitat social que ha signat el conveni de col•laboració amb el Ministeri. "L'Ajuntament, com a administració més propera a la ciutadania, té la responsabilitat de donar una resposta adequada i suficient a aquestes persones", ha insistit.

En aquest sentit, ha afegit el regidor José Luis López, "hem cedit un espai i equipament per a tràmits administratius així com un altre per a l'ensenyament de l'idioma que s'està realitzant en jornades intensives. A més, se'ls dóna suport quant a traducció lingüística, mediació intercultural, canalització de les necessitats d'ofertes solidàries i altres necessitats".

El responsable de Benestar Social ha traslladat als participants en aquesta trobada que "ja s'ha iniciat el procés d'inserció i normalització mitjançant l'oferiment i la inclusió de les persones refugiades en determinats projectes municipals de joves, esportius, etcètera, en funció del perfil i les necessitats".

Finalment, el regidor José Luis López ha subratllat: "Som conscients de la necessitat d'actuar a dos nivells; d'una banda, com a ciutat refugie acollint a les persones que arriben a la nostra ciutat i, per un altre, contribuint a la millora de la situació de les persones que continuen en aqueixos països pel que hem destinat una partida pressupostària al treball en origen".

El pla Castelló Ciutat Refugi consta de tres fases. La primera, d'acolliment, que ja s'ha iniciat i s'està duent a terme amb la col•laboració d'organitzacions, col•lectius socials, ciutadania i professionals que poden millorar l'arribada dels refugiats a la ciutat de Castelló. Una segona, de sensibilització, que contempla el disseny i desenvolupament d'accions concretes per a conscienciar a la població de les necessitats d'els qui estan vivint un autèntic drama i, finalment, la tercera fase d'inclusió, on es treballarà perquè les persones refugiades normalitzen la seua situació "perquè des del moment del seu acolliment són ciutadans de Castelló".