Comunitat energètica local


 

En la legislació europea i en documents de diferents entitats existeixen múltiples definicions del que es pot considerar una comunitat energètica local. A Espanya aquest concepte encara no està definit.

Parlem d'entitats públiques, pimes i persones que s'involucren en la producció, distribució i ús de l'energia, i brinden així beneficis ambientals, econòmics i socials.

Segons l’IDAE (Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia) una comunitat energètica local és “una entitat jurídica de participació voluntària i oberta, controlada per accionistes o membres que siguen persones físiques o jurídiques (entre d'altres: associacions, cooperatives, organitzacions sense ànim de lucre, empreses) i també administracions locals autonòmiques o nacionals”.

Els mètodes de producció més comuns són els panells solars i les turbines eòliques.

Les comunitats energètiques tenen total llibertat en la seua definició i objectius, si bé és veritat que existeixen unes característiques mínimes necessàries:

  • Participació oberta i voluntària.
  • Autonomia i estar controlada efectivament pels seus socis.
  • Àmbit local dins d'un municipi (o confrontants si la distància ho permet).
  • Destinar el benefici econòmic a la reducció de costos d'energia dels membres de l'associació o al desenvolupament social del seu entorn.
  • Tindre un nivell de generació que no supere el nivell de consum.
  • No comprar energia ni derivar-ne la generada cap a mercats especulatius financers o de matèries primeres.


A diferència de les empreses d'energia comercial tradicionals, les comunitats energètiques locals centren la seua preocupació en aquestes comunitats. És a dir, el seu objectiu principal és oferir beneficis econòmics, socials i ambientals als seus membres en lloc de tindre una finalitat lucrativa.

També proporcionen una participació oberta i voluntària per a les persones que usen els seus serveis i aquestes obtenen responsabilitats en formar part de les comunitats.

Quant a les decisions que es prenen dins d'aquestes comunitats, aquestes són dutes a terme de manera democràtica, cada persona significa un vot.

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) ja està buscant iniciatives per a afavorir la creació de comunitats energètiques locals a Espanya, amb l'objectiu de reactivar l'economia, ja que aquestes poden funcionar com una alternativa rendible a les inversions tradicionals en xarxes d'energia, la qual cosa es tradueix en repercussions econòmiques positives.

L'Ajuntament de Castelló de la Plana, des de la Regidoria de Transició Ecològica, amb la col·laboració de Sapiens Energia, impulsa el desenvolupament d'una comunitat energètica local, que permeta l'autoconsum compartit vinculat a un punt de subministrament d'energies renovables.

En les jornades participatives desenvolupades durant el mes d'abril de 2022, es va crear el germen de la CEL Castelló de la Plana.

En aquest any 2023, una vegada establits els estatuts, la primera junta rectora, les normes de règim intern i un equip motor prou capacitat, es convida el veïnat a adherir-s'hi i a participar en aquest projecte.

Per a això, en els enllaços següents s'adjunten els estatuts, així com el full d'inscripció, que haurà d'enviar-se a juntacelcas@gmail.com.