Missió
Contribuir al desenvolupament humà sostenible per mitjà del suport a processos de desenvolupament als països del sud i la promoció d'una ciutadania crítica i implicada amb la reducció de les desigualtats mundials, mobilitzant per a això tant els recursos de l'Ajuntament com impulsant una solidaritat internacional que implique el conjunt de la societat de la ciutat de Castelló de la Plana.
Valors i principis
Els principals valors en els quals es basa el treball del Programa de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat són:
- Una política pública basada en la Justícia Social i en el compliment dels drets humans i l'equitat de gènere.
- Una política pública de cooperació internacional basada en l'enfocament de drets humans i el desenvolupament sostenible.
- Una política participativa i integradora del conjunt d'actors de la societat castellonenca.
- Una política basada en la solidaritat de la ciutadania de Castelló.
- Transparència, tant en la definició de les seues polítiques com en les activitats que la integren, així com de rendició de comptes.
- Coherència i transversalitat amb les polítiques municipals.
Serveis
La cooperació internacional per al desenrotllament de l'Ajuntament de Castelló es focalitza en la consecució dels drets humans. D'aquesta manera, l'enfocament basat en els drets humans identifica els titulars de drets i la seua corresponent assignació de rols entre els seus titulars de drets, de responsabilitats i d'obligacions, que permeta promoure un procés participatiu de desenrotllament, on es transformen tant les condicions de vida com les relacions de poder i on les persones es convertisquen en protagonistes del seu desenrotllament, així com de les seues comunitats.
- Convocatòria de subvencions destinades a projectes de cooperació al desenrotllament que realitzen les Organitzacions No Governamentals de Desenrotllament, corresponent a l'exercici 2019-2020, que s’executaran en països i poblacions estructuralment empobrits. Tots els projectes hauran d'alinear-se amb EBDH (enfocament basat en drets humans).
- Convenis de concessió directa per a programes de Cooperació. Les estratègies de desenrotllament o programes finançats hauran de complir els principis orientadors de l'AOD de l'Ajuntament de Castelló i comptar amb un clar EBDH (enfocament de drets humans).
- Convenis d'Acció Humanitària. Aquestes accions consisteixen en l'enviament urgent del material de socors necessari, inclosa l'ajuda alimentària d'emergència, per a protegir vides humanes i alleujar la situació de les poblacions víctimes de catàstrofe natural o causades per l'home o que pateixen una situació de conflicte bèl·lic.
Cooperació Municipalista.
L'Ajuntament de Castelló és membre del Fons Valencià per la Solidaritat, entitat creada per a contribuir al desenrotllament dels països empobrits, així com per a sensibilitzar la societat valenciana des de l'àmbit local, dels problemes que aquests pateixen.
S'entén per educació per al desenrotllament i sensibilització les accions destinades a afavorir una millor percepció de la societat de les desigualtats mundials, les seues causes i conseqüències, que estimulen la solidaritat activa i promoguen una ciutadania global, crítica i compromesa amb la construcció d'una societat solidària, justa i equitativa.
- Convocatòria de subvencions destinades a projectes d'educació per al desenrotllament i sensibilització, que realitzen les organitzacions no governamentals de desenrotllament. >> Concessió de subvencions 2018
- Suport a xarxes per mitjà de convenis de concessió directa. L'Ajuntament de Castelló forma part de la Xarxa Sanitària Solidària.
- Conveni amb la Universitat Jaume I per a recolzar les Jornades d’intercanvi de bones pràctiques del Màster de cooperació al desenrotllament i beques a estudiants del màster.
- Conveni de col·laboració amb la coordinadora d'ONGD per a la celebració del dia de la Cooperació Internacional i del Comerç Just.
- Organització de campanyes que promoguen un major coneixement dels països en desenrotllament.
Altres Informacions d'Interés
>> ONU. Transformar nuestro mundo: la Agenda 2030 para el Desarrollo Sostenible
>> Agencia Española de Cooperación Internacional al Desarrollo (AECID)
>> Màster Universitari en Cooperació al Desenvolupament - Universitat Jaume I
>> Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat - Universitat Jaume I
+ Informació:
Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat
Menador Espai Cultural
Plaça Hort dels Corders, núm. 4
Telèfon: 964 355 475
La ONGD FARMAMUNDI està realitzant un projecte subvencionat per la Generalitat Valenciana, el principal objectiu de la qual és realitzar una campanya de sensibilització a nivell autonòmic sobre la realitat de les defensores i defensors dels drets humans que treballen per l'erradicació de la mutilació genital femenina a Mali.
Esta campanya de sensibilització està sent desenvolupada principalment per 4 persones (2 dones i 2 homes) que provenen de Mali i que, en el seu dia a dia, realitzen accions en les seues comunitats per a promoure l'erradicació d'esta pràctica.
Des del Negociat de Cooperació al Desenvolupament i Agermanament facilitem la trobada per a donar a conéixer les seues històries en primera persona.
L'esdeveniment tindrà lloc el dimarts 3 de desembre de 2024, a les 13.30 hores en la Sala d'actes de l'Espai Cultural Menador, situat en la Plaça Hort dels Corders, 4 de Castelló de la Plana
VII edició de MIRANT, posem el focus en la defensa de la Salut Mental i els Drets Humans
En esta edició s'aboradarán com a temes principals la salut mental i els Drets Humans, a través de la projecció de la pel·lícula “Bigger than us” de la directora Flore Vasseur i coproduït per l'actriu Marion Cotillard. Este documental seguix a joves activistes de diferents parts del món que lluiten per transformar les seues comunitats i el planeta. Aborda temes globals com el canvi climàtic, la justícia social, l'educació i els drets humans, destacant les històries d'aquells que amb la seua joventut lideren moviments per a generar un impacte positiu. i un debat que tindran lloc en el Teatre del Raval de Castelló el 28 de novembre a les 18.00 hores.
La projecció vindrà seguida d'un conversatori entre Carlos Eduardo Cubillos Pérez, jove colombià activista per la pau i els Drets Humans en zones de conflicte i Yara el Harake, activista i defensora de Drets Humans a Líban; amb el relat de diferents testimoniatges de joves que es van organitzar i van mobilitzar enfront de la crisi ocasionada per la DANA a la Comunitat Valenciana.
Per a reserves per favor escriure al correu: xarxes.sanitaries.solidaries@gmail.com indicant el nom de l'organització, nombre de places a reservar i nom de les persones que assistiran.
El dia11 de novembre de 2024 en el marc del conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Castelló i la Universitat Jaume I, se clebraren els "VI Jornada d'Intercanvi de Bones Pràctiques del Màster Universitari en Cooperació al Desenvolupament (MCAD-UJI) i VI premi cooperació al desenvolupament IIDL- Ciutat de Castelló de la Plana".
El tema de la jornada se centra enguany en l'acció humanitària en l'actualitat i té com a títol “Repensant l'Acció Humanitària en el context actual”. Donat el context internacional en el qual ens trobem actualment i la crisi migratòria a nivell global és important el poder reflexionar en esta jornada sobre la importància d'analitzar la situació de les persones migrants i refugiades tant a la ciutat de Castelló de la Plana com a nivell estatal i internacional, des d'una perspectiva més psicosocial centrant-nos en les persones, i no sols tant en xifres i estadístiques.
A més de defendre els DDHH de les persones refugiades i desplaçades que es troben tant en països d'origen com de destinació, sense oblidar la “feminització” en tots els processos migratoris.
A més, se celebrarà l'acte de lliurament del Premi Cooperació al Desenvolupament IIDL-Ciutat de Castelló (6a edició) a l'estudiantat del Màster Universitari en Cooperació al Desenvolupament de la Universitat Jaume I que ha defés el Treball Final de Màster (modalitat investigadora/modalitat professional) els cursos 2022/2023 i 2023/24.
Curs de formació sobre la formulació de projectes de desenvolupament amb enfocament basat en drets humans (EBDH)
Contingut de la Formació: Aquesta formació està emmarcada dins de l'I Pla municipal de Cooperació Internacional per al Desenvolupament i Solidaritat 2019-2020, amb la finalitat d'enfortir les capacitats del propi personal tècnic de l'Ajuntament i de les ONGD per a incorporar l'enfocament de drets en els processos i accions que s'impulsen en el marc de la cooperació al desenvolupament i l'educació per a la ciutadania global.
Destinataris: Personal de l'Ajuntament i ONGD
Dates:
- Dimecres 18 de setembre: De 9 a 12:30 h.
- Divendres 20 de setembre: De 9 a 12:30 h.
Lloc: Menador Espai Cultural (Plaça Hort dels Corders, 4 de Castelló de la Plana) 1ª planta Aula 110.
Inscripcions: El termini d'inscripció estarà obert fins al pròxim 17 de setembre de 2019.
Les persones interessades hauran de remetre un e-mail a coopsocialysolidaridad@castello.es indicant les següents dades: Nom i cognoms, DNI/NIE i Departament municipal o ONGD a la qual pertanyen.