Programa temporal d'equips de neteja urbana
Emmarcat en el Pla de xoc de la neteja de l'Ajuntament de Castelló de la Plana, el Programa temporal d'equips de neteja urbana amplia i reforça els treballs de neteja urbana iniciats en el Programa propi d'ocupació temporal fins a finals de 2024.
Amb aquest programa s'ha aconseguit oferir una experiència laboral real a 25 persones en risc d'exclusió social, de les quals un 64 % són dones.
Programa de reforç en camins i parets de séquies 2024
El programa "Reforç en camins i parets de séquies del terme municipal de Castelló de la Plana 2024" preveu la contractació de persones treballadores desocupades durant un període de 3 mesos. Aquest programa té com a objectiu donar suport al desenvolupament d'activitats econòmiques complementàries al sector agrari a la Marjaleria de Castelló, on es realitzaran obres i serveis d'interés general i social.
Aquest programa està finançat pel Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE).
Pla d'Ocupació Diputació 2024
El Pla d'Ocupació Diputació afavoreix la creació d'ocupació mitjançant la contractació d'una persona desocupada durant un període màxim de 3 mesos. En la seua edició 2024, el perfil contractat a través de l'Agència de Desenvolupament Local - CastellóCREA ha estat el d'orientador laboral.
El Pla d'Ocupació Provincial s'inclou dins de l'Estratègia Provincial d'Ocupació, dissenyada per la Diputació de Castelló, i està subvencionat per aquesta.
Programa EMDISC
Programa de subvencions d'iniciativa social, destinades a la contractació de persones desocupades amb discapacitat.
Programa Propi d'Ocupació Temporal
El Programa Propi d'Ocupació Temporal està destinat a la contractació de persones en risc d'exclusió social per a oferir una experiència laboral real acompanyada d'una acció formativa. Per una banda, s'aconsegueix millorar l'ocupabilitat de les persones perceptives del programa, i per l'altra, posar el seu talent al servei del consistori com un bé per a tota la ciutadania.
Gràcies a aquest programa municipal, que es duu a terme des de l'any 2016, s'han formalitzat 888 contractes, dels quals 112 s'han signat en la present edició de 2023. En aquesta edició, a més, la durada de les contractacions s'han estés fins als 12 mesos, ja que fins ara la durada era de 6 mesos, excepte l'any 2020 que va ser de 4 mesos a causa de la pandèmia sanitària.
El Programa Propi d'Ocupació Temporal està íntegrament finançat amb fons propis de l'Ajuntament.
- Estudi del retorn social durant les anualitats 2021 i 2022. Aquest document recull l'avaluació i el mesurament de l'impacte social del Programa Propi d'Ocupació de l'Ajuntament de Castelló, elaborat mitjançant un procés participatiu d'anàlisi i monetització de la creació de valor per als grups d'interés.
Programa EMPUJU
Programa d'ocupació per a la contractació de persones desocupades menors de 30 anys per l'Ajuntament de Castelló de la Plana. És requisit que les persones participants siguen beneficiàries de Garantia Juvenil i que figuren inscrites com a aturades en els Espais Labora de la Generalitat.
Acció susceptible de cofinançament pel Fons Social Europeu Plus 2021-2027 o qualsevol altre fons de la Unió Europea.
Amb aquest programa, que es duu a terme a l'Ajuntament de Castelló de la Plana des de l'any 2017, s'han fet un total de 153 contractacions fins al moment, de les quals el 69,28 % són de dones.
Notícies
Castelló ja compta amb el primer Hort Urbà Accessible de la Província, situat al barri de Sant Llorenç
19/12/2024
Divendres passat 13 de desembre, l'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco juntament amb el regidor de Medi Ambient Cristian Ramírez, el regidor d'Ocupació, Juan Carlos Redondo, la regidor de Benestar Social, Maica Hurtado, el President de COCEMFE Castelló, Ximo Nebot i el Director Samuel Mirales, ha presentat el primer hort urbà accessible de la província. Una realitat fruit de la col·laboració entre l'Ajuntament de Castelló de la Plana, COCEMFEy l'Associació Terra i Dona.
L'Agència de Desenvolupament Local – CastellóCREA, a través dels Tallers d'Ocupació del Centre de Formació Tetuan XIV, ha fabricat tres taules de cultiu adaptades per a persones amb mobilitat reduïda. El disseny de les taules s'ha consensuat amb la COCEMFE (Confederació de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica) a demanda de les necessitats reals manifestades per les persones amb mobilitat reduïda. Aquestes taules compleixen amb les mesures perquè siguin accessibles, regulables i permetin el cultiu; a més, la vora de les mateixes està pensat per a protegir les persones que conreïn en elles i prevenir riscos com a frecs, lesions… L'Hort també ha estat equipat amb una pèrgola amb teulada que ofereix ombra i una zona solada per a afavorir l'accessibilitat en cadira de rodes.
El Projecte Agrosocial de l'Associació Terra i Dona consisteix en un projecte d'agricultura ecològica urbana social, que va començar a realitzar-se al setembre de 2022 en l'Hort de Sant Llorenç. Consisteix en la creació d'un espai multifuncional, ecològic i sostenible on l'activitat productiva de l'agricultura coexisteix amb les activitats de caràcter social, educatiu, lúdic i terapèutic, fomentant la integració social i la convivència de les veïnes i els veïns, associacions de persones amb discapacitat física i intel·lectual, menors, adolescents… mitjançant la participació activa de les persones.
L'esdeveniment ha comptat també amb la presència dels alumnes del CEIP Carles Selma, els qui han realitzat una actuació musical en directe com a obertura per a la presentació d'aquest projecte sostenible en el qual també han estat la vicerectora de la Universitat Jaume I, la Directora Territorial d'Educació i Universitats, la cap servei territorial de formació de Labora, l'associació Terra i Dona així com representants de Càritas, Afanias, Creu Roja, la Fundació Secretariat Gitano, Associació Gitana, Ateneu, Associació Veïns de Sant Lorenzo, Associació de Pensionistes de Sant Lorenzo i integrants de la Taula de Sant Lorenzo.
Per part seva, el President de COCEMFE Castelló ha declarat que "aquest projecte dignifica a les persones amb discapacitat, millorant l'autoestima, fent partícip que una activitat com l'agricultura, quan s'és accessible i està adaptat, no existeixen barreres o limitacions. Per a les persones amb discapacitat, quan comproven que l'esforç i el treball, dona els seus fruits, i aquests són positius, no hi ha millor teràpia per a sentir-se bé, amb si mateix, demostrant les seves capacitats en la societat. Conreant inclusió, comunitat i capacitat".
Primera ordenança municipal d'horts urbans
L'Ajuntament de Castelló està treballant en la primera ordenança municipal per a regular l'ús dels horts urbans de la ciutat. Es tracta d'una normativa que servirà per a unificar criteris i que tots els horts urbans dels diferents districtes de la ciutat es regeixin amb les mateixes regles dissenyades entre tots els agents implicats, inclosa la ciutadania.
Castelló incorpora 112 treballadors del Pla propi d'ocupació temporal
El Pla propi d'ocupació temporal de l'Ajuntament de Castelló ha formalitzat la contractació d'un total de 112 persones treballadores. El primer grup, integrat per 59 persones, es va incorporar a treballar en el consistori el dia 1 de setembre per a reforçar la neteja viària i el personal dels col·legis, mentre que el segon grup es va incorporar a treballar el dia 15 de setembre, integrat per 53 persones amb perfils qualificats que s'encarregaran de realitzar labors relacionades amb l'administració local; aquest nou grup, a més, va firmar el contracte de manera electrònica per primera vegada en un programa d'ocupació a l'Ajuntament de Castelló.
L'alcaldessa Begoña Carrasco els ha rebut i els ha donat la benvinguda després de la firma del contracte, en la plaça Major al primer grup i en el Sala de Plens de la casa consistorial al segon grup, en un acte en el qual ha estat acompanyada per l'edil d'Economia, Hisenda, Ocupació i Recursos Humans, Juan Carlos Redondo.
Com a novetat, l'alcaldessa explica que enguany, per primera vegada, s'amplien els contractes a 12 mesos en lloc de 6 mesos, “per a oferir major estabilitat als beneficiaris, persones que tenen dificultats per a accedir al mercat laboral, així com méstemps per a aprendre i aplicar tots el seu talent en favor de l'administració local”.
També ha posat l'accent l'alcaldessa en el fet que les dones representen un 60% dels contractes del Pla propi d'ocupació temporal. I és que aquest pla està finançat al 100% per l'Ajuntament de Castelló i està destinat a persones que tenen dificultats d'accés al món laboral i a persones vulnerables i ofereix una primera experiència laboral en un entorn real de treball o una segona oportunitat per a aquelles que s'han quedat fora per diferents circumstàncies.
Entre les 112 persones treballadores que integren la totalitat del programa es troben operaris de neteja, zeladors, administratius/es, auxiliars administratius, treballadors socials, tècniques de cooperació, arquitectes; graduats/ades en dret, graduada en gestió de l'administració pública, tècniques de turisme, intermediadores orientadores, psicòlogues, tèniques d'animació sociocultural, tècniques d'integració social, oficials d'obra, fusters, electricitat, lampisteria, jardineria i pintura i peons de fusteria i d'obra.
Aquesta és la huitena edició del Pla d'ocupació temporal pròpia de l'Ajuntament de Castelló. Des dels seus inicis en 2016 són quasi 900 (888) les persones que han disfrutat d'aquesta oportunitat laboral.