17/11/2017
L'alcaldessa de Castelló inaugura l'IV Congrés Magdalener.
El Congrés Magdalener ha obert avui el gran debat sobre el futur de les festes de Castelló amb una crida a la participació i al consens per a convertir-ho en un espai obert per a la defensa de la tradició i la història, però amb visió de futur. "Aquest congrés ens convida a tots, siguen quines siguen nostra ideologies i els nostres posicionaments sobre la festa, a escoltar als altres abans d'escoltar-nos a nosaltres. Perquè la festa és més festa quan és més capaç d'integrar a més gent i a gent més diversa", afirma l'alcaldessa, Amparo Marco.
Marco ha instat als congressistes a preguntar-se sobre el que realment interessa a les festes de la Magdalena i a Castelló. Vint-i-dos anys després de l'últim congrés de festes, ha dit, es fa necessari donar nous passos per a la potenciació de la Magdalena. "Les festes tenen molt a veure amb les nostres conviccions més identitàries", ha apuntat l'alcaldessa, qui s'ha referit a "l"orgull de genealogia" del que parla el Pregó de Bernat Artola.
"La Magdalena es una festa amb un significatiu component tradicional i també amb un component de modernitat", ha afegit. "Cal aconseguir que les festes i tota la seua tradició no s'allunyen dels nous valors i principis, dels nous llenguatges i de les noves sensibilitats de la societat de Castelló".
"Amb les festes de la Magdalena, les castellonenques i els castellonencs hem heretat dels nostres avantpassats un patrimoni cultural que és l'expressió, escenari i símbol de llibertat compartida, de creativitat i de construcció d'una societat més participativa", ha apuntat. "No tenim dret a malbaratar aqueix patrimoni cultural. Tenim el dret i el deure moral de gaudir-ho i de fer-ho créixer i transmetre-ho a les generacions que vénen darrere de nosaltres".
"Un dels símptomes més evidents que la festa és lliure i participativa és la creativitat, la creació i la materialització de noves idees, de noves expressions, de nous espais amb capacitat d'emocionar, d'identificar, de moure els sentiments i els pensaments positius sobre la vida, sobre l'ésser humà, sobre la societat concreta en la qual vivim", ha indicat l'alcaldessa.
La regidora i presidenta del Patronat Municipal de Festes, Sara Usó, ha agraït el treball de l'organització del congrés, coordinat per Fernando Vilar, i ha destacat l'esforç realitzat. Usó ha recordat els objectius que es van marcar en el moment de la convocatòria del Congrés Magdalener: harmonitzar les festes de la Magdalena amb l'actual cultura cívica de la societat castellonenca, estendre una consciència social del valor que les festes de la Magdalena tenen com a element integrador de la imatge de la ciutat i protegir les festes, mitjançant un ampli consens, fora de la instrumentalització política.
La regidora de Festes ha agraït el suport del Govern municipal i del consell rector del Patronat Municipal de Festes, i l'esforç especial desenvolupat pel comitè organitzador, que ha realitzat, al seu judici, un treball modèlic. "La pretensió d'aquest congrés és promoure una renovació de les festes de la Magdalena que les millore i les consolide com a valor diferencial d'una imatge positiva de Castelló. Celebrem un congrés de festa ciutadana en el qual entre totes i tots construirem les festes del futur".
Usó ha recordat que l'organització del congrés s'ha perllongat durant sis mesos de treball, amb desenes d'hores de reunions, l'elaboració d"un centenar de documents, 61 comunicacions presentades, la inscripció de 651 congressistes i el suport directe i indirecte de 2.000 castellonencs implicats en el present i el futur de les festes.