05/03/2017
El regidor Rafa Simó s'ha compromès a convocar una reunió "en dos o tres mesos" per a estudiar les alternatives urbanístiques.
"Tenim una oportunitat històrica per a definir el desenvolupament urbanístic de Crèmor, un barri oblidat durant dècades, i no volem deixar passar aquesta oportunitat". I en aquest planejament urbanístic pomenoritzat -el que dibuixa el traçat de vials, distribueix equipaments i dotacions, defineix tipologies d'habitatges i limita usos, entre uns altres- els veïns han de jugar un paper clau. Així ho entén el regidor d'Ordenació del Territori de l'Ajuntament de Castelló, Rafa Simó, qui s'ha compromès a convocar una reunió "en un termini de dos o tres mesos" amb els veïnat per a consensuar com es desenvolupa la zona en els pròxims anys.
Crèmor ocupa una superfície de més de 200.000 metres quadrats en el futur Pla General de Castelló delimitada pel riu Sec, l'avinguda Pintor Oliet i la carretera de l'Alcora, on es troben l'estació intermodal o el col·legi Jaume I. "Volem posar en comú les propostes que ens facen arribar els veïns de la zona, les propostes que ens plategen els estudiants de l'Escola d'Arquitectura de la Universitat Politècnica de València i la dels tècnics municipals per a definir el millor projecte de creixement per a aquesta zona a la qual tants anys s'ha donat l'esquena", ha apuntat l'edil.
Simó ha explicat que aquesta triple aportació d'idees "ens ha d'ajudar a definir el projecte que s'adapte a les necessitats del barri i de la ciutat". El regidor d'Ordenació del Territori ha afegit que no es tracta de "veure què proposada gana sinó agafar aquelles idees, d'uns i uns altres projectes, que millor s'adapten i que millor resolguen la problemàtica d'aquesta zona". Amb aquesta reunió es donarà continuïtat i es completarà el procés participatiu del Pla General, on es van exposar les línies generals d'ordenació i ara es baixarà a un plànol més detallat.
La via del tren primer i el naixement de la Universitat Jaume I després han marcat el barri de Crèmor. "La ciutat consolidada mai ha arribat a Crèmor perquè amb la creació del campus de Riu Sec la ciutat "va saltar" des de l'avinguda Pintor Oliet a la zona universitària, deixant al mig el barri del Crèmor", la qual cosa ha condicionat la falta de serveis i l'absència d'equipaments, tal com va quedar reflectit en el procés participatiu del Pla General en els barris.
En aqueixa reunió, tant l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, com el regidor Rafa Simó van coincidir a assenyalar que es tracta d'una "zona molt significativa" per a la ciutat de Castelló i en la qual el Govern Municipal vol fer una aposta decidida per a la seua equiparació a altres zones urbanes. Així, Simó ha recordat que a més del projecte d'estudi de la UPV, en el qual durant aquest curs estan treballant 190 alumnes de l'Escola d'Arquitectura, se sumisca l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI), que també contribuirà a la urbanització de Crèmor amb criteris de sostenibilitat ambiental i social.
Entre les propostes que els tècnics municipals van traslladar als veïns en la reunió del Pla General destaca el desenvolupament d'un parc de ribera al costat del riu Sec similar a l'existent en l'altre marge, en el barri del Raval Universitari. Es tracta, segons van explicar els tècnics en aquella reunió, que el riu Sec es convertisca en una eix vertebrador i no en una barrera que limite a més de potenciar la sostenibilitat i la mobilitat ciclista i per a vianants al llarg del seu recorregut per la ciutat.