07/07/2016
La Regidoria de Salut Pública i la Fundació Limne han organitzat dos tallers estivals oberts a tots els públics.
L'Ajuntament de Castelló, en col·laboració amb la Fundació Limne, engega el primer dels tallers per a construir refugis de rates penades dins del pla biològic de lluita contra el mosquit tigre. La sessió, destinada a tots els públics, se celebrarà el divendres 15 de juliol al Planetari del Grau a partir de les 19:00 i en ella els participants "no solament podran construir un refugi sinó que també rebran informació sobre la importància d'aquests mamífers en la lluita biològica contra les plagues".
És la primera vegada que l'Ajuntament de Castelló, a través de la Regidoria de Salut Pública, impulsa un pla biològic de lluita contra plagues que complementa els tractaments amb biocides que s'utilitzen durant la resta de l'any. A més dels refugis per a rates penades, SEO BirdLife també ha realitzat nius per a falciots, dues aus depredadores d'insectes.
La campanya de refugis per a rates penades permetrà instal·lar 30 unitats repartides en les 10 zones d'interès delimitades per l'Ajuntament de Castelló en funció de la presència de mosquit tigre i, cadascun d'aquests refugis, tindrà capacitat per a albergar 100 quiròpters.
Limne organitzarà 11 jornades formatives de sensibilització i construcció de refugis; les dues primeres el 15 de juliol i el 12 d'agost, al Planetari i a l'esplanada del Casal Jove del Grau, respectivament; una tercera en la Universitat Jaume I, i altres vuit als instituts.
La regidora de Salut Pública, Mary Carmen Ribera, ha explicat que "les rates penades són excel·lents plaguicides, en consumir cada dia el seu pes en insectes". Per la seua banda, la gerent de la Fundació Limne, Sales Tomás, ha assenyalat que l'entitat realitza "un voluntariat per a conèixer què espècies de ratapinyades viuen a la Comunitat i construir refugis per a aquests mamífers amenaçats".
Limne fomenta la creació de refugis i caixes niu especialment dissenyades per a aquests mamífers i organitza jornades pràctiques en les quals ensenyen a construir un parell de models senzills. A diferència de les caixes que se solen fer per a ocells, els refugis de quiròpters no tenen un forat frontal d'entrada, ja que entren per una xicoteta ranura, de no més de centímetre i mitjà, que se situa a la part inferior de la construcció. A més, presenten una rampa d'accés i una part interior rugosa, perquè les rates penades puguen aguantar clavant les ungles.
"La presència de rates penades, i en contraposició amb moltes creences, és molt profitosa per a nosaltres ja que, entre altres coses, s'alimenten d'una quantitat ingent d'insectes que constitueixen plagues agrícoles i també controlen la població d'altres insectes molests i portadors de malalties com per exemple, els mosquits o les mosques negres", recorda la Fundació Limne.