31/03/2010

El Vicealcalde de Castelló, Javier Moliner, ha firmat este matí un protocol de cooperació amb l"alcaldessa de Stoke-on-Trent (Regne Unit), Jean Bowers, que permetrà acostar ambdós ciutats i intercanviar experiències en diferents camps com els idiomes, la cultura o el desenrotllament i importància del sector ceràmic. Stoke-on-Trent és un dels majors productors de porcellana del món i, a més, forma part junt amb Castelló i altres 8 ciutats europees en la xarxa temàtica UNIC per a la innovació ceràmica. Acompanyant al Vicealcalde, també ha estat present en la firma d"este protocol el regidor de Relacions amb la Unió Europea, Vicent Sales.

Moliner ha destacat que des de l"ajuntament es va a estudiar la possibilitat d"establir ferramentes per a ajudar els jóvens de Castelló que, acollint-se a este conveni, vullguen anar a Stoke-on-trent a aprendre anglés. "És una manera de promocionar l"aprenentatge i consolidar este vincle entre ciutats per a potenciar els nostres respectius municipis amb l"increment de la formació i l"intercanvi d"experiències entre ambdós", ha dit el Vicealcalde.

A més, Moliner ha subratllat que "d"esta manera, este acord permetrà als estudiants d"ensenyances mitges i als universitaris, vindre a Stoke-on Trent-per a millorar el seu anglés, de la mateixa manera que els estudiants anglesos tindran l"oportunitat de conéixer Castelló i aprendre les nostres llengües. La idea és potenciar el turisme idiomàtic i l"aposta de la nostra ciutat per generar una rotació permanent de persones que s"interessen en este tipus d"ofertes. Una iniciativa que estarà liderada pel projecte de la Ciutat de Les Llengües".

INTERCANVIS CULTURALS, ESPORTIUS O CIENTÍFICS

Dins d"este protocol de col·laboració també s"arrepleguen un altre tipus d"aliances i acords que permetran desenrotllar nombroses activitats entre les dos ciutats. Javier Moliner ha recordat que "en el text trobem també referències a un altre tipus de visites de representants d"associacions i organitzacions educatives, literàries, científiques, tècniques, artístiques o esportives."

"Castelló té, des de fa unes setmanes, un nou orgull com és la declaració d"interés turístic internacional de les Festes de la Magdalena. Un atractiu que també servirà perquè cada vegada siguen més les persones estrangeres, com ocorre a Stoke, que s"interessen i participen de la nostra cultura i les nostres tradicions."

El Vicealcade ha recordat que "no podem oblidar tampoc l"oportunitat que brindem a la comunitat científica i al món de la investigació, amb un acord que també contempla la participació conjunta en congressos, conferències, simposis i seminaris. Ambdós ciutats, tenen en la investigació ceràmica una gran aliada per al desenrotllament de la capacitat industrial i per a la generació de riquesa. A més, Castelló i Stoke brindaran facilitats i beques a estudiants de l"altra ciutat que desitgen estudiar en les seues institucions educatives, laboratoris d"investigació ceràmica, així com seguir cursos de capacitació pràctica en este camp."

Finalment, Moliner ha afirmat que "la promoció de la nostra ciutat en Stoke-on-Trent, es realitzarà de manera especial en l"àmbit dels idiomes, la cultura i el turisme. Uns conceptes que van lligats entre si i que tindran a la Ciutat de les Llengües com a màxim exponent."

Javier Moliner i Vicent Sales estan participant també en els actes commemoratius de la fundació de la ciutat de Stoke-on-Trent, que va náixer de la unió de les poblacions d"Hanley, Burslem, Longton, Tunstall, Fenton i Stoke. Esta unió es va ratificar el 31 de març de 1910, amb la qual cosa Stoke-on-Trent complix hui el seu primer centenari.