27/03/2016
Marco destaca que l"Ajuntament ha augmentat el pressupost per a lluitar contra aquests insectes i preveu una inversió superior als 5.000 euros mensuals.
L'Ajuntament de Castelló ha tret a licitació la contractació dels serveis de control de les poblacions de mosquits i altres insectes en cas de plaga en la qual s'identifiquen 45 zones d'acció preferent en la lluita contra els mosquits i s'incorpora, expressament, el mosquit tigre com una de les espècies fonamentals de la campanya. A més, el nou contracte eleva en 15.000 euros anuals el pressupost per a lluitar contra aquests insectes. L'alcaldessa, Amparo Marco, ha destacat que aquest contracte "demostra el compromís de l'Ajuntament de Castelló per a tractar de mitigar al màxim un problema que sobretot s'intensifica en la campanya estival però que cal combatre durant tot l'any". En aquest sentit, Marco ha confiat que "enguany totes les institucions sumeixen esforços per a lluitar contra els mosquits, que s'adopten les mesures necessàries i que no es perda el temps en polèmiques estèrils que poc contribueixen a solucionar els problemes de la ciutadania".
Per la seua banda, la regidora de Salut Pública, Mary Carmen Ribera, ha explicat que "aquest contracte pretén regular el tractament encaminat a aconseguir el màxim grau de control de les poblacions de mosquits i d'altres insectes en el cas de plagues que generen insalubritat en el terme municipal de Castelló". El document, la licitació del qual no interfereix en els treballs que es realitzen diàriament per a combatre els mosquits i altres insectes en diferents punts del terme municipal, cita entre les 45 zones a tractar amb major incidència la marjaleria, marges i sèquies del camí La Plana i el Fondo, amb especial atenció a l'àrea de la depuradora, tretze partides diferents, entorns de cementeris, parcs, entorns d'hospitals, urbanitzacions d'extraradi, etcètera.
"A més, també es fixa que seran objecte de tractament tots aquells llocs que presenten aigües estancades que puguen convertir-se en nius de larves de mosquits o que puguen aparèixer d'adults", ha afegit la regidora de Salut Pública. La durada del contracte, igual que l'actual, serà de dos anys a comptar a partir de la formalització del mateix podent-se prorrogar per un únic període de dos anys més.
El pressupost s'ha fixat en 5.134 euros al mes, el que suposa un augment de 15.000 euros a l"any, i s'ha establert de 6.00 a 13.00 la realització dels treballs durant tot l'any "a més d'atendre les urgències les 24 hores del dia". Les ofertes hauran de presentar, entre uns altres, un estudi preliminar del problema de les poblacions de mosquits en l'àrea objecte dels tractaments catalogant els focus.
"Som conscients que les condicions meteorològiques influeixen en la proliferació de mosquits però des de l'Administració local hem de fer tots els esforços possibles per a minimitzar les molèsties", ha assenyalat Ribera. La responsable de l'àrea de Salut Pública recorda que l'Ajuntament de Castelló ha inclòs per primera vegada una partida de 35.000 euros en el pressupost municipal per a impulsar un pla biològic de lluita contra els mosquits i altres plagues a més de ser un dels primers municipis a impulsar una ordenança que contempla la col•laboració ciutadana en el control del mosquit tigre "atès que el 80% dels focus d'aquesta espècie es detecten en sòl privat on l'Ajuntament no pot actuar".
En aquest sentit, l'edil Mary Carmen Ribera ha recordat que amb unes senzilles accions com no deixar objectes a l'aire lliure que acumulen aigua, buidar els plats dels tests, evitar que s'acumule aigua bruta en piscines, que es creuen tolls en lones, etcètera "es pot contribuir a disminuir la població de mosquit o com menys evitar la seua proliferació".