13/12/2016

161213 rp presupuestos bienestar social, dependencia y juventud  (2).jpg

L'edil José Luis López destaca que emergència social, dependència i cooperació copen l'augment del pressupost.

Joventut també augmenta el seu pressupost i impulsarà en 2017 la redacció del Pla Municipal de la Infància i l'Adolescència.

L'Ajuntament de Castelló destina un 32% més de pressupost a les àrees de benestar social i dependència que en 2015. D'aquesta manera, Castelló superarà el pròxim any els 8,1 milions d'euros d'inversió enfront dels 6,1 de fa dos anys per a "potenciar polítiques socials d'emergència social, atenció a la dependència, cooperació social i solidaritat a més d'intensificar els convenis de col·laboració amb entitats i col·lectius ciutadans que presentar atenció en l'àmbit dels serveis socials", segons ha destacat avui el regidor de Benestar Social, Dependència i Joventut, José Luis López, durant la presentació dels pressupostos de la Regidoria per a 2017.

López ha subratllat que els pressupostos de 2017 en les àrees de Benestar Social i Dependència "reflecteixen el camí ja iniciat en 2016 per a passar d'un model d'intervenció més assistencialista a un model que aposta per la inclusió social". L'augment d'aquest esforç inversor per part del Govern Municipal de Castelló en els àmbits del benestar social i la dependència es tradueix, essencialment, en un increment de les partides d'emergència social, de cooperació social i solidaritat i de la dependència.

Així, en matèria d'emergència social es depassen els 2,6 milions d'euros per a prestacions, la qual cosa suposa un increment de 391.785 respecte a l'exercici de 2016. L'edil José Luis López ha recordat que l'emergència social comprèn el pla de pobresa energètica, les ajudes per a adquisició de productes de primera necessitat de menjar i d'higiene o les ajudes al pagament del lloguer. A més, s'inclou per primera una partida, que aconseguirà els 18.000 euros, per a l'elaboració d'un pla d'inclusió que "permetrà definir itineraris i coordinar actuacions per part de l'Ajuntament de Castelló i d'entitats per a avançar en la inclusió social".

L'increment pressupostari també possibilitarà el reforç de convenis ja existents: el de menjador del Pare Ricardo passarà de 24.863 a 54.863 euros; el de la Fundació Salomé Moliner (alzheimer) es duplicarà dels 8.717 euros actuals a 25.000 o el de les Filles de la Caritat de Sant Vicent Paúl, per a augmentar la disponibilitat de pisos ponts per a famílies que pateixen un desnonament, també es multiplicarà per dos en passar de 38.890 euros a 79.932 euros.

"A més se signaran nous convenis amb l'associació de sords Aspes per 12.000 euros; un altre de 17.000 euros amb l'associació de sordocegs de la comunitat per a facilitar guies-intèrprets; un altre de 23.000 euros per al pis d'acolliment Lires destinat a facilitar la integració de reclusos; 35.000 euros per al projecte Stella Maris; 5.000 euros a l'Associació d'Esportistes Sords de Castelló i 20.000 per al congrés del CERMI, amb l'objectiu de Castelló acull el congrés estatal d'aquesta entitat el pròxim any", ha destacat el regidor de Benestar Social, Dependència i Joventut.

La dependència també eixirà reforçada. Així, segons ha confirmat l'edil José Luis López, "l'Ajuntament de Castelló recuperarà en 2017 el servei de teleassistència eliminat per l'anterior Govern en substitució de la teleajuda". López ha subratllat que s'invertiran 127.716 euros a recuperar la teleassistència, "un model integral d'atenció, amb assistència 24 hores al dia els 365 dies de la setmana, que està connectat a una central d'alarmes, que també permetrà instal·lar detectors de fums en habitatges de persones majors i enviar avisos a aqueixa central d'alarmes en cas que hi haja una emergència i, sobretot, intensificar l'acompanyament d'aqueixes persones".

Així mateix, es mantindran programes ja existents que estan oferint un bon resultat com el Servei d'Atenció a domicili i els programes de Major a Casa i Menjar a Casa, amb uns mil usuaris de mitjana.

El tercer gran bloc que es beneficiarà de l'increment pressupostari serà el de cooperació social i solidaritat. Segons ha detallat l'edil, la convocatòria de subvencions a projectes socials augmentarà en 30.000 fins als 210.000; la partida de projectes per a sensibilització es triplica (30.000 euros); i la convocatòria de cooperació al desenvolupament es duplica (200.000 euros). A més, el programa d'acció humanitària CAHE pansa de 9.500 euros a 50.000; es recupera la convocatòria d'ajudes per al desenvolupament eliminada en 2011 amb 70.000 euros; s'estableix per primera vegada una subvenció a la coordinadora d"ONGD de 10.000 euros i també s'habilita una partida per a redactar el Pla Municipal de Cooperació, entre unes altres.

En família i infància s'augmenta la dotació per als projectes Temps d"Esplai i Veuen a la Pineda; es potencien les aules de formació familiar i lluita contra l'absentisme i s'incorporen per primera vegada programes de lluita contra l'assetjament escolar. En l'àrea de dinamització comunitària es recupera la gestió del centre Urban, es potencien els projectes Barris al Sud i San Lorenzo i s'augmenta el conveni amb la UJI i l"EIGE de pisos solidaris.

La prevenció de trastorns addictius comptarà amb un nou conveni amb la Fundació d'Ajuda amb la Drogoaddicció (FAD) de 20.000 euros i les subvencions per a organitzacions aconseguirà els 142.000 euros enfront dels 140.000 euros d'enguany.

Per la seua part, la Regidoria de Joventut creix un 20,5% respecte a 2015 fins a situar-se en 462.566 euros. "La contractació de programes d'educació emocional i habilitats per a la convivència absorbiran part d'aqueix increment ja que ens sembla fonamental reforçar la formació destinada als IES: formació emocional, de resolució de conflictes, educació sexual, apoderament dels joves, etcètera", ha apuntat el regidor de l'àrea, José Luis López.

També es reforçarà la fira de Nadal; es duplicarà la partida de cinema a l'aire lliure destinada als barris; les beques formatives del Casal Jove; la subvenció per a associacions juvenils; les activitats per a l"autogestió de joves i s'engegarà el Pla Municipal d'Infància i Joventut. "Es tracta d'acció prioritària ja que afavorirà la participació i implicació dels joves i adolescents en la presa de decisions i el disseny de la ciutat", ha subratllat el regidor de Benestar Social, Dependència i Joventut, José Luis López.