23/11/2017

171123 proyecto edusi (9).jpg

L'alcaldessa, Amparo Marco, destaca que els 20,2 milions d'inversió contribuiran a avançar cap a una ciutat més sostenible, intel·ligent i integradora amb l'horitzó 2022.

L'Ajuntament de Castelló ha obert el termini de presentació de les expressions d'interès, una convocatòria amb la qual s'inicien els tràmits de selecció de les operacions que es finançaran a través de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà i Integrat (EDUSI), cofinançada amb els fons FEDER. Aquestes expressions d'interès, que equivalen a propostes preliminars pendents de ser ratificades, han d'encaixar amb les diferents línies d'actuació previstes en els quatre objectius temàtics que contempla l"EDUSI Castelló: garantir un millor ús de les tecnologies d'informació; aconseguir una economia més neta i sostenible; contribuir a la conservació del medi ambient i el patrimoni cultural i promoure la igualtat, la salut i la inclusió social.

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha presidit avui la reunió informativa en la qual ha participat l'equip de Govern per a detallar el procediment de sol·licitud d'operacions amb càrrec a l"EDUSI, que compta amb un pressupost global de 20,2 milions cofinançats per al 50% per Europa i l'Ajuntament de Castelló. Aquesta estratègia de creixement sostenible amb l'horitzó 2022 suposa la major injecció de fons europeus de la història en la ciutat de Castelló.

A partir d'ara, els departaments municipals i organismes autònoms -denominats unitats executores- hauran de presentar per registre les seues propostes a la Unitat de Gestió de l"EDUSI Castelló, que depèn de l'Oficina de Planificació i Projecció Econòmica impulsada per la primera edil. Aquesta Unitat de Gestió serà la que avalue, seleccione i aprove les operacions cofinançades per Europa a través dels FEDER i que han de contribuir a aconseguir els objectius definits en l'estratègia de desenvolupament urbà sostenible.

El termini per a presentar les expressions d'interès d'operacions a incloure en l"EDUSI Castelló estarà permanentment obert fins al 30 de desembre de 2022 o fins a esgotar les línies pressupostàries assignades, ja que l'estratègia de creixement sostenible abasta el període 2017-2022.

La selecció de les operacions proposades es realitzarà a partir dels criteris generals i específics establits, com són la contribució al desenvolupament de l'estratègia i del programa operatiu, l'eficiència, eficàcia i sostenibilitat de les operacions, l'encaix de la proposta dins de la línia d'actuació específica, la seua vinculació amb altres intervencions existents o la seua possible qualificació com a bones pràctiques, entre uns altres.

La primera edil, Amparo Marco, ha subratllat que aquesta inversió històrica de fons europeus a Castelló permetrà "desenvolupar accions encaminades cap a la consecució d'una ciutat intel·ligent, sostenible i integradora" i ha afegit que es tracta de "una estratègia necessària per a un desenvolupament urbà de qualitat i equilibrat des d'una perspectiva social, ambiental i econòmica".

Cal recordar que l'estratègia de desenvolupament sostenible impulsada per l'Ajuntament de Castelló va ser un dels projectes seleccionats entre els 269 presentats a nivell estatal, la qual cosa reflecteix l'alt nivell d'exigència d'aquesta convocatòria l'import global de la qual en ajudes ascendia a 730,9 milions d'euros. D'aquest import global, el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques havia assignat 83 milions a la Comunitat Valenciana.

La de Castelló va ser una de les 10 iniciatives de la Comunitat Valenciana que van resultar seleccionades entre les 28 presentades a nivell autonòmic en aquesta primera convocatòria i, a més, amb un dels imports més elevats, un total de 10,1 milions d'euros, solament per sota de València i d'Alacant.