14/12/2017
El regidor Rafa Simó destaca l'aposta per un model de ciutat compacta que integre barris i permetre l'activitat econòmica local.
La versió preliminar del Pla General Estructural, el document de planificació urbanística l'aprovació de la qual s'abordarà en el ple de desembre i després de la seua publicació s'obrirà un període d'exposició pública, proposa un creixement de sòl urbanitzable de 5,7 milions de metres quadrats, dels quals 2,1 corresponen a sòl residència i 3,6 a sòl industrial i terciari destinat a activitats econòmiques. El Govern municipal ha presentat en comissió plenària els grans eixos d'aquest Pla General Estructural que es debatrà dijous que ve 21 de desembre en sessió plenària, una exposició que ha estat a càrrec de Fernando Calduch, coordinador de l"Àrea de Desenvolupament de la Ciutat, i Consuelo Leal, cap de la secció de Desenvolupament Urbanístic.
El regidor d'Ordenació del Territori, Rafa Simó, ha explicat que "aquests nous desenvolupaments s'ajusten a les directrius marcades per l'Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana i pel document de referència del nou Pla General, encara que en el cas del sòl industrial se superen les previsions inicials a causa d'ubicació de la plataforma logística intermodal de mercaderies a l'entorn del Serrallo, una infraestructura d'àmbit supramunicipal".
En aquest sentit, l'Estratègia Territorial autonòmica, aprovada en 2011, marcava una previsió de creixement de sòl industrial i terciari d'1,9 enfront dels 3,6 que es projecten en el document ara en tramitació "precisament per la ubicació a Castelló de l'estació intermodal de mercaderies amb un caràcter provincial i fins i tot regional i la reserva d'espai industrial en el seu entorn". A més d'aquest entorn, també es proposa sòl industrial a l'entorn de la carretera de l'Alcora i altres desenvolupaments de sòl terciari en l'entorn de l'avinguda del Mar i zona Sud de la ciutat.
Quant als nous desenvolupaments residencials, es projecten sobretot en la zona Oest de la ciutat, "amb l'objectiu de cosir la ciutat, eliminar buits urbans i integrar barris", segons ha explicat el regidor Rafa Simó. En matèria d'ordenació urbanística, ha defensat l'edil, el Pla General Estructural es planteja com a objectius "possibilitar un desenvolupament urbà concentrat conforme al model de ciutat compacta, permetre la implantació de les diferents activitats en les quals es basa l'economia local, incorporar les xarxes d'infraestructures supramunicipals adaptant a elles el desenvolupament urbà".
Una vegada que el ple aprove la versió preliminar del Pla General Estructural i després de la seua publicació en el diari oficial, eixirà a exposició pública durant 45 dies hàbils, període en el qual es podran presentar al·legacions. Després de l'estudi de les al·legacions, el text modificat del PGE es tornarà a exposar al públic per un període de 20 dies hàbils i, paral·lelament encara que amb una diferència temporal de dos o tres mesos, s'exposarà el Pla d'Ordenació Pormenoritzada (POP), l'altre document que integra el Pla General i que ha d'adaptar-se a les directrius que es marquen en el Pla Estructural. La Conselleria de Vertebració del Territori haurà d'aprovar definitivament el Pla General Estructural i, posteriorment, el ple haurà de donar el vistiplau al POP. Quan se supere aquesta tramitació, Castelló disposarà de nou de Pla General.