29/02/2024

El ple municipal corresponent al mes de febrer ha votat de manera unànime a favor de l'aprovació definitiva del Pla d'Emergència davant situacions de sequera del sistema de proveïment d'aigua i sanejament de la ciutat.


El portaveu del Grup Popular, Sergio Toledo ha destacat en la seua intervenció que “hui és un dia per a felicitar-nos tots ja que des de hui serem de les primeres ciutats d'Espanya que tindrem aprovat un pla d'emergències davant la sequera. Una obligació legal que serem dels primers a complir gràcies a la gran faena dels excel·lents tècnics municipals que tenim a la casa”.


“Aquest pla ens facilitarà la gestió del sistema de proveïment urbà en les situacions conjunturals de sequera en la qual es poden veure compromesos els recursos hídrics disponibles per a proveir a la població. I la seua activació ens permet aplicar mesures encaminades a l'estalvi d'aigua, a la sensibilització ciutadana i gestionar d'una forma mes eficient els recursos hídrics”, ha explicat.


Quant a les característiques d'aquest, Toledo ha avançat que “amb el pla ja tindrem un protocol davant situacions de desproveïment o sequera, una eina àgil per a la presa de decisions dels tècnics municipals per a saber quines mesures prendre en circumstàncies extraordinàries per a garantir la disponibilitat d'aigua requerida per a assegurar les condicions de salut per a la població”.


“Cada vegada veiem com les èpoques de sequera van a més. Aquest hivern ha sigut dels menys plujosos i no hem vist quasi neu a la província. Això ens ha portat al fet que la mitjana de capacitat dels embassaments de la província està en a penes un 27%, la pitjor dada en 17 anys, des de 2007. Però si ho comparem amb l'any passat per aquestes dates és encara pitjor, si ara tenim un 27% fa un any teníem un 49% i la situació del pantà de María Cristina és crítica amb només un 7% de capacitat total”, ha detallat.


Toledo ha remarcat que “som la tretzena província amb menys aigua embassada. Dades molt preocupants que fan més important si cal ser dels primers municipis a tindre ja habilitat aquest Pla d'emergència davant situacions de sequera”.


Punts Violeta


El ple ha acollit també el debat de la moció de VOX que sol·licitava la supressió dels Punts Violeta i la seua substitució per punts de seguretat per a tota la ciutadania. Moció que ha sigut rebutjada.


L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha intervingut recordant que “la Magdalena comptarà amb els Punts Violeta. Són els mateixos punts i depenen de l'àrea d'Igualtat, de les mateixes funcionàries que els gestionaven l'any passat. A més, seran atesos per professionals com a psicòlogues i treballadores socials”.


El regidor Vicent Sales, també ha intervingut referent a aquesta moció afirmant que “instal·lem Punts Violeta perquè pretenem conscienciar, previndre i identificar situacions de violència contra les dones. Els Punts Violeta tenen com a objectiu que les dones puguen tindre a prop un lloc en el qual sol·licitar informació i sentir-se segures. Són, en definitiva, espais segurs que els ofereixen assessorament”.


Sales ha suggerit a l'oposició que “el que haurien de fer és demanar perdó i passar de puntetes, després d'haver tret al carrer a més de 130 violadors, pederastes i agressors sexuals i d'haver-los reduït la condemna a més de 1.300 d'ells. Com perquè damunt vulguen donar lliçons aquells que són un autèntic perill públic per a les dones”.


“Els Punts Violeta, a més de ser llocs d'informació i de seguretat que poden estar coordinats amb el dispositiu de seguretat, són llocs de sensibilització i de conscienciació davant el problema de les agressions sexuals”, ha continuat.


“Des d'aquest Ajuntament no es donarà ni un pas arrere en la lluita contra les agressions sexuals, la seua prevenció, la conscienciació social i la sensibilització. Amb Begoña Carrasco, les dones de Castelló han de saber que tenen en la primera de les dones de la ciutat una aliada compromesa en la lluita de la violència contra les dones”, ha afirmat l'edil.


Any Porcar


La regidora de Cultura, Maria España, ha anunciat hui que “l'any Porcar a la ciutat de Castelló, en homenatge a l'artista Joan Baptista Porcar i Ripollés, escultor, pintor i arqueòleg nascut en 1889 i mort en 1974. Es compleix, per tant, el cinquantenari de la mort de Porcar i des de l'Ajuntament s'ha volgut retre homenatge i recordar com es mereix a l'artista”.


“En aquests moments s'està dissenyant el logotip de l'efemèride i, després de fer un primer esborrany d'activitats, ens hem posat en contacte amb director del Consorci de Museus, per a l'aprovació d'una sèrie d'exposicions que tenim planificades a partir d'octubre a les sales del “Menador”.


Bonificació a obres de millores en col·legis


D'altra banda, el despatx ordinari de la sessió ha inclòs una sèrie d'assumptes relacionats amb diferents obres de millora en centres educatius de la ciutat, que han sigut objecte de la declaració d'especial interés o utilitat municipal, comportant una bonificació en la quota de l'impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres.


Aquestes obres són les referents “a l'adequació de cuina i banys en el CEIP Guitarrista T
àrrega; la reparació de la coberta del gimnàs i substitució del paviment de les aules en el CEIP Castàlia i reparació de la sala d'actes, reforma de l'habitatge del conserge i vestuaris en l'IES Penyagolosa”.

Suport a la citricultura


Hui ha sigut també aprovada una declaració institucional, per unanimitat, en suport al sector citrícola valencià.