17/07/2016
El Planetari del Grau ofereix aquest estiu un munt d'activitats per a tot aquell que s'interesse a visitar-lo. Entre les exposicions més interessants que el centre astronòmic posa a la disposició dels visitants està "Contaminació lumínica: el costat fosc de la llum", una exposició del Museu de la Ciència i l'Aigua de Múrcia, que pretén donar a conèixer un problema que afecta tots els ciutadans, per tractar-se d'un factor important per a l'equilibri natural i la qualitat de la vida humana. També procura conscienciar els visitants sobre la necessitat de retornar al cel nocturn la nitidesa i la brillantor perdudes.
En la nostra època solem associar directament l"abundància de llum amb el progrés. El descobriment de l"electricitat, i la seua posterior aplicació a qualsevol classe d"invents i aplicacions tècniques, ha marcat el segle XX i ha afavorit el considerable impacte que hui dia tenen les tecnologies en la vida quotidiana.
La il·luminació elèctrica que inunda de llum les nostres llars i els nostres carrers a la nit (i que ha arribat als llocs més recòndits i solitaris) constitueix la imatge més nítida que continuem tenint en l"actualitat del que significa el benestar, una idea lligada sempre al progrés. Si bé és cert que la il·luminació elèctrica és una conquesta de la humanitat, l"extrema dependència que el seu ús ha generat en tots els aspectes de la vida humana, ha provocat conseqüències no desitjables i fins i tot efectes perjudicials comprovats.
Un dels aspectes més negatius de la llum està relacionat amb l"excés de la il·luminació nocturna en els espais públics. És el que es denomina contaminació lumínica, un problema que ha arribat ja a proporcions que afecten tot el planeta, encara que resulta especialment preocupant en els països desenvolupats, com és el cas d"Espanya. A pesar de tot, el dany causat no és irreversible i encara estem a temps d"aplicar solucions i corregir les pràctiques i els usos inadequats.
La visita d' "El costat fosc de la llum: Contaminació lumínica", invita a un amè recorregut organitzat en quatre àmbits temàtics. Aquests ens permeten conèixer els principis bàsics de la llum i de la visió, així com les causes i les conseqüències de la contaminació lumínica i les solucions per a disminuir els seus efectes. El visitant haurà de deixar-se guiar a través de la foscor per a poder distingir els senyals lluminosos del coneixement. Apaguem la llum perquè brillen les estreles!
L'exposició està disponible a la planta 0 del Planetari i es pot visitar de dilluns a diumenge d"11.00 a 13.45 hores i de 17.00 a 20.45 hores.