04/06/2018
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, destaca que es tracta d'una de les convocatòries més competitives de fons europeus.
La Comissió Europea ha comunicat a l'Oficina de Planificació i Projecció Econòmica de l'Ajuntament de Castelló, adscrita a Alcaldia, que el projecte GreenWet Marjaleria ha passat la primera fase d'avaluació de l"egibilitat. Aquest programa ambiental, amb un cost global de 5 milions d'euros, opta a rebre un 80% de finançament europeu a través de la convocatòria Acció Urbana Innovadora dels fons operatius Feder. El 20% de pressupost restant correspondrà a aportacions dels socis del programa, tant públics com a privats.
GreenWet Marjaleria és un projecte ambiental que permetrà assajar una gestió innovadora de l'aigua que mitigue l'impacte del canvi climàtic en els recursos hídrics de la ciutat. "Aquesta gestió integral, participativa i innovadora de l'aigua pretén recuperar l'aqüífer a través de l'aportació d'aigua de més qualitat mitigant dos problemes: la contaminació i la salinització", segons va explicar l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, durant la presentació. A més, també suposa la restauració ambiental de l'hàbitat, la creació d'un nou pulmó verd, la recuperació d'espècies autòctones que permeten, a més, augmentar la captació de CO2.
Marco ha recordat que es tracta d'una de les convocatòries més competitives de la UE en la qual solament s'aprovaran al voltant de 20 projectes en tota Europa, per la qual cosa haver superat aqueixa primera fase d'avaluació de l"elegibilitat ja suposa una fita important per la competitivitat d'aquest programa. En aquest sentit, la primera edil es mostra prudent i insisteix que aconseguir el finançament europeu segueix sent un objectiu complicat a causa de l'elevada competitivitat en aquesta convocatòria del programa Acció Urbana Innovadora.
Per a l'alcaldessa, GreenWet Marjaleria ja va collir el seu primer èxit amb la incorporació de socis locals, públics i privats, i d'àmbits tan diferents com l'institucional, l'empresarial, l'ambiental i el veïnal, en una proposta que aspira a convertir-se en un referent en la cerca de solucions naturals a un problema global com és la gestió de l'aigua per a frenar un altre repte també global, el del canvi climàtic.
L'Ajuntament de Castelló va ser pioner en convocar un concurs públic per a la selecció de socis privats, un procediment nou que s'ha basat en els principis de transparència i igualtat de tracte pels quals aposta el Govern municipal.
El projecte GreenWet establirà un nou model de gestió de l'aigua d'aiguamolls peri-urbans que permeta transformar-los en infraestructures verdes. Aquesta transformació es basa en tres pilars: la incorporació de solucions innovadores de sanejament i depuració local; un sistema de telecontrol per a decidir en temps real l'ús de l'aigua que ara es drena i s'aboca al mar i l'impuls d'accions d'innovació social.