08/09/2017
L'acte de lliurament de la distinció obre les celebracions del 8 de setembre, amb el 766 aniversari de la fundació de la ciutat.
L'Ajuntament de Castelló ha lliurat avui, coincidint amb la celebració del 766 aniversari del trasllat des del Castell Vell, la Medalla d'Or de de la ciutat a l'IES Ribalta, centre de referència i un dels emblemes educatius de la capital de la Plana. D'aquesta manera, el Govern municipal reconeix "la trajectòria secular del centre educatiu públic més antic de la ciutat".
A més de la importància de l'immoble, l'IES Ribalta constitueix per a la ciutat de Castelló i la seua província un referent acadèmic, cultural, patrimonial i humà únic, on, de fet, en les seues aules s'han format milers de persones de Castelló de la mà d'una àmplia nòmina de professors i professores. Raons totes elles que van portar a l'Ajuntament de Castelló a aprovar per unanimitat en el ple del passat mes de novembre la concessió de la Medalla d'Or de la ciutat a la institució educativa.
L'acte de lliurament ha estat presidit per l'alcaldessa de la ciutat, Amparo Marco, la vicealcaldesa, Ali Brancal, i la regidora de Cultura, Verònica Ruiz. En el mateix també han estat presents la resta de regidors de l'equip de Govern i de la corporació, el claustre i la directora del centre, Paloma Segura, el subdelegat del Govern, David Barelles, el vicerector de Cultura de la Universitat Jaume I, Wenceslao Rambla, el director territorial d'Educació i Cultura, Robert Roig i l'ex vicealcalde de Castelló i actual Secretari Autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, entre altres autoritats i representants de la societat civil.
L'encarregat de realitzar la laudatio a l'Institut Ribalta ha sigut el cronista de la ciutat, Antonio Gascó, qui a més de destacar el caràcter emblemàtic i de referència del centre per a la ciutat de Castelló i recordar que "el Ribalta ha marcat la trajectòria vital de moltes persones en aquesta ciutat", també ha volgut incidir que "si un professor, dels molts que han passat per aquestes aules, representa l'esperit del Ribalta com ningú, aqueix és Vicent Sos Baynat".
Per la seua banda, la regidora de Cultura ha recordat "amb molta estima a companys i companyes, i a les nostres professores i professors, aquelles dones i homes que ens donaven les eines necessàries per a formar-nos com a persones preparades per al futur, per a aportar el millor de nosaltres a la societat". Ruiz també ha rememorat les paraules del professor Santiago Fabregat, "a qui admire i estime, que va dir una vegada una cosa que vaig anotar en un llibre quan tenia quinze anys: l"educació és el passaport cap al futur, i el demà pertany a aquells que vos prepareu per a ell en el dia de hui". A més, l'edil ha volgut donar les gràcies als professors i professores, "als qui dediqueu el vostre temps, la vostra vocació i el vostre talent, acompanyant a l"alumnat en el complexe camí de la vida. Gràcies per tant".
Finalment, l'alcaldessa de Castelló ha tancat l'acte destacant el fet que "lliurar una Medalla d'Or és contribuir a subratllar i enaltir el nom de tot el nostre poble. M'he sentit part viva de la ciutat a la qual tinc l'honor de representar. Els sentiments han estat a flor de pell en escoltar, en el moment de la concessió, els solemnes i benvolguts acordes de la Marxa de la Ciutat que escriguera la nostra filla predilecta, Matilde Salvador".
A més, Marco ha recordat que "amb aquesta concessió, que és de tot Castelló, estem complint amb un deute històric de reconeixement i gratitud amb una institució com és l'institut Francesc Ribalta, que ha sigut decisiu per al desenvolupament social, cultural, econòmic i polític de la nostra ciutat".
Aniversari de la ciutat
L'acte de lliurament de la Medalla d'Or ha tingut lloc el mateix dia en què la ciutat compleix 766 anys des de l'autorització, per part del Rei En Jaume, el trasllat de la població des des Castell Vell a l'actual emplaçament de Castelló la Plana.
Per a aquest aniversari, l'Ajuntament de Castelló ha promogut un programa d'actes institucionals i culturals que s'han iniciat amb el lliurament de la Medalla d'Or i han seguit amb el tret d'una mascletá en la Plaça Cardona Vives. A la vesprada, els Cavallers Templers de Castelló faran el tradicional homenatge al Rei En Jaume en l'estàtua de l'avinguda del Rei i la Germandat dels Cavallers de la Conquesta celebrarà la presentació de Na Violant d'Hongria. A les 20.30 hores, el Teatre Principal acollirà la imposició de bandes a la Reina infantil de les festes i la seua cort d'honor.
Demà dissabte, a les 12 hores, hi haurà una recreació històrica en la Plaça Major a càrrec de la Germandat de Cavallers de la Conquesta i, a les 20.30 hores, la imposició de bandes a la Reina de les Festes de Castelló en el Teatre Principal. El diumenge 10 de setembre, a les 19 hores, hi ha prevista una representació de l'obra "Enroc de reines", a càrrec de la companyia Zorongo Teatre, en el Teatre del Raval.
El 14 de setembre s'iniciarà un cicle de conferències organitzat per la Regidoria de Cultura, amb la xarrada "Literatura i cultura escrita", a càrrec de Tomás Martínez Romero. El 21 de setembre s'ha programat la conferència "El mite fundacional de la ciutat: la construcció", a càrrec de Tània Muñoz, en la sala de conferències. El 28 de setembre conclourà el cicle amb la conferencia "Evocació d'una joia perduda: Santa María de Castelló", per Antonio José i Pitarch. Totes les xarrades es realitzaran en la sala de conferències del Menador Espai Cultural, a les 19 hores.