23/12/2023

23 de desembre de 2023.- La regidora de Cultura i Educació, María España, ha assistit este matí a la presentació de “La vila romana de Vinamargo”, una publicació de l'Ajuntament de Castelló que repassa la història del major assentament de la seua època a la província de Castelló. Joaquín Alfonso i Ana Miguélez han sigut els directors d'una intervenció arqueològica que recupera un llibre de 300 pàgines i en el qual han participat 20 autors. Amb més de 3.000 m² excavats, és la vila romana de majors dimensions que existix a la província de Castelló, per la qual cosa la consolidació de les seues restes i la seua posada en valor era indispensable. María España ha destacat que “este llibre servirà per a acostar encara més Vinamargo a la ciutadania, cada any són desenes de milers els escolars i adults que participen en les visites teatralitzades, però volem potenciar encara més eixa connexió amb el nostre passat. Per això és fonamental deixar plasmat en una publicació tot el que representa este espai per a la nostra història i les generacions esdevenidores”.

La vila de Vinamargo es troba en un lloc privilegiat, prop de la mar i de les dues principals vies de comunicació: el camí Caminàs i la Via Augusta. Museísticamente es troba integrada en el MUCC, obrint el seu Centre d'Interpretació en el segon semestre de 2023. Construïda a mitjan segle I d. C., durant els seus quatre-cents anys de vida va ser reformada i ampliada abans de ser definitivament abandonada a mitjan segle V.

Les restes que hui es conserven són els fonaments dels murs sobre els quals s'alçaven les parets de terra, que havien d'estar pintades amb colors vius. Al voltant de tres patis es conserven les restes de l'habitatge dels propietaris, les zones domèstiques per als treballadors, una àrea de treball amb molins, un taller terrissaire i magatzems, entre altres espais.

​​​​​​​