29/04/2018
L'alcaldessa de Castelló exigeix explicacions al Govern central.
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha manifestat el seu "rebuig contundent" davant la informació sobre els sondejos acústics que pretén realitzar l'Institut Nazionale di Oceanografia Sperimentale, d'Itàlia, en el mar Mediterrani, a l'entorn de la illes Columbretes. Marco rebutja una eventual realització de prospeccions petrolífers i recorda l'oposició política i ciutadana fa uns anys contra el que es considera una agressió mediambiental que atempta contra els interessos patrimonials del municipi.
"Castelló ha expressat, per activa i per passiva el seu rebuig a la cerca de petroli en les nostres costes. L'Ajuntament vol protegir el seu patrimoni natural i evitar unes pràctiques agressives en un espai natural tan ric com el de les Columbretes", ha indicat. "Hem de fer front a aquesta amenaça que danyarà el medi natural i causarà perjudicis al turisme i a la pesca, dos sectors econòmics rellevants per a la ciutat", destaca.
En eixe sentit, Marco exigeix explicacions al Govern de Rajoy sobre els permisos concedits al projecte Medsalt-2 per a realitzar sondejos en el litoral. La metodologia de les recerques que es pretenen realitzar pot resultar lesiva per a l'ecosistema marí, en contemplar-se la possibilitat de llançar trets d'aire comprimit en el fons marí, que podrien afectar a la fauna, en tractar-se d'una zona clau per a la migració de cetacis, la cria de tonyina roja, les tortugues marines i amb destacades comunitats vegetals.
L'Aliança Mar Blava, una organització dedicada a impedir les prospeccions petrolíferes en el Mediterrani, alerta que després dels presumptes interessos científics argumentats s'amaga un interès de companyies petrolíferes. En el mandat anterior, la multinacional Cairn Energy tenia intenció d"executar sondejos a 25 quilòmetres de la reserva de les Columbretes. La sensació generalitzada entre pescadors, ecologistes i la majoria de partits polítics era que els treballs d'exploració marina per a cercar petroli danyaven de forma irreversible un dels paratges naturals de major valor ecològic i paisatgístic de tot el país. La falta de rendibilitat va portar l'empresa concessionària a desestimar els sondejos a la recerca d'hidrocarburs.
Les illes Columbretes estan protegides a nivell autonòmic (Parc Natural des de 1988 i Reserva Natural des de 1994), estatal (Reserva Marina de Pesca des de 1990), europeu (Lloc d'Interès Comunitari des de 1997 i Zona d'Especial Protecció per a les Aus des de 1990) i internacional (Zona d'Especialment Protegida d'Importància per al Mediterrani des de 2001).