18/12/2016

18-12-2016 estudi resistivitat 3.jpg

La regidora Sara Usó encarrega un estudi de resistivitat que determinarà l'estat de cadascun dels plàtans d'ombra.

L'Ajuntament de Castelló, a través de la Regidoria de Sostenibilitat Ambiental dirigida per Sara Va usar, ha iniciat un estudi de resistivitat de l'arbrat del parc Ribalta "amb l'objectiu de conèixer l'estat sanitari dels arbres i realitzar les actuacions que siguen necessàries per a prevenir accidents per caigudes de branques així com mantenir i millorar l'estat de salut dels arbres".

Segons ha explicat la regidora, les actuacions consisteixen en la identificació de cadascun dels arbres, en concret dels plàtans d'ombra, que són els que s'avaluen doncs són els que han tingut problemes. A més, també s'analitza l'estat de cadascun dels arbres, estudiant la seua estructura, grau d'importància d'afeccions que puguen condicionar la seua estabilitat, estàtica de l'arbre, entre unes altres.

Un altre objectiu d'aquest estudi de resistivitat consisteix en l'avaluació del risc, com a probabilitat que es produïsca el trencament o caiguda d'alguna part o fins i tot de tot l'arbre en la qual s'estableix una escala de molt baix a molt alt, per a cadascun dels arbres. "Amb aquesta informació i després de l'anàlisi de l'estat fitosanitari, es recomanaran actuacions per a disminuir el nivell de perillositat de cada arbre, com podes, actuacions en el sòl, en el reg, etcètera", ha insistit la regidora de Sostenibilitat Ambiental, Sara Usó. L'estudi també establirà una proposta de controls per als pròxims cinc anys.

Cal recordar que just ara fa un any l'àrea de Sostenibilitat Ambiental de l'Ajuntament de Castelló va realitzar una poda integral en el parc Ribalta després de la caiguda de diverses branques. L'última poda intensiva per a sanejar el patrimoni arbori del pulmó verd de Castelló s'havia realitzat 25 anys i en tot aqueix temps solament s'havien escomesa podes menors. L'objectiu prioritari, tal com va explicar en el seu moment Usó, era "sanejar diversos arbres i evitar els riscos de caiguda per podriment".

L'última acció d'una magnitud similar es remuntava a 1990 i els exemplars sobre els quals s'ha actuat s'han tallat a una altura de 30 metres i no s'han fet rebaixes de copa. Amb aquest estudi de resistivitat, ha apuntat l'edil, sabrem quin és l'estat de cadascun dels plàtans d'ombra. "L'estudi ens permetrà conèixer al detall quin és l'estat de l'arquitectura de l'arbre, conèixer la resposta i estimar l'avaluació futura. S'establiran les següents tipologies: sa, estressat, resilient, baixada de copa i amb decaïment irreversible i s'analitzarà la vitalitat, la biomecànica, la gravetat de les alteracions i l'estàtica".