10/11/2015

alcaldesa reunion con jose luis  (1)(3).jpg

L'alcaldessa, Amparo Marco, subratlla l'aposta per "treballar per una ciutat més compromesa amb la diversitat intercultural".

El més important dels encontres de mediadors interculturals analitzarà, divendres que ve en la Universitat Jaume I, el pla municipal d'acolliment Castelló Ciutat Refugi com a repte per a la mediació. L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat que aquesta trobada "reflecteix l'aposta de l'equip de govern de treballar per una ciutat més compromesa amb la diversitat intercultural, una ciutat més integradora i que aposta per la igualtat en la diferència".

Aquest fòrum de debat universitari, organitzat per l'Agència de Mediació per a la Integració i la Convivència Social (AMICS) de l'Ajuntament de Castelló amb la col•laboració de la la Direcció General d'Inclusió Social i la Universitat Jaume I, arriba just quan la capital de la Plana acaba de rebre a 18 refugiats als quals des dels serveis municipals se'ls està prestant ajuda psicològica i recolzament en la seua integració dins del pla Castelló Ciutat Refugi.

"Castelló no solament va ser una de les primeres a sumar-se a la xarxa de ciutats refugi sinó que a més vam presentar un pla d'acolliment que s'ha activat amb l'arribada d'aquests 18 refugiats als quals s'està prestat ajuda psicològica i suport per a la seua integració des dels serveis municipals", ha detallat Marco.

Aquest és l'únic encontre a nivell estatal de mediadors interculturals i està considerat com un exemple de bones pràctiques dins la Xarxa de Ciutats Interculturals (RECI en les seues sigles en castellà). Cada any s'aborda algun dels temes de major actualitat, sempre des del punt de vista intercultural, però amb una metodologia transversal.

La VI Trobada de Mediadors Interculturals compta amb la participació d'importants especialistes i tècnics en mediació intercultural, integració social i immigració arribats de València, Granada, Sabadell -un dels ajuntaments amb major trajectòria en acolliment de persones- a més de Castelló. Els objectius d'aquesta jornada passen per crear un fòrum de reflexió i treball conjunt perquè els participants plantegen dificultats i oportunitats per a la convivència des de la mediació intercultural i en contextos comunitaris. Un segon objectiu passa per aprofundir en la realitat del refugi i atendre les seues necessitats específiques i, finalment, conèixer les estratègies i propostes pràctiques enfront dels reptes de les societats refugie des de l'aposta professionalitzada de la mediació intercultural.

El regidor de Benestar Social de l'Ajuntament de Castelló, José Luis López, presentarà, en la sessió de vesprada, el pla Castelló Ciutat Refugi, que consta de tres fases. La primera, d'acolliment, que ja s'ha iniciat i s'està duent a terme amb la col•laboració d'organitzacions, col•lectius socials, ciutadans i professionals que poden millorar l'arribada dels refugiats a la ciutat de Castelló.

Una segona, de sensibilització, que contempla el disseny i desenvolupament d'accions concretes per a conscienciar a la població de les necessitats d'els qui estan vivint un autèntic drama i, finalment, la tercera fase d'inclusió, on es treballarà perquè les persones refugiades normalitzen la seua situació "perquè des del moment del seu acolliment són ciutadans de Castelló".

La inscripció, de caràcter gratuïta, s'ha de fer mitjançant correu electrònic a mohamed.benzagur@castello.es, o a través del FAX: 964.241.573. La trobada se celebra en l'aula HA1205AA de la Facultat de Ciències Humanes i Socials, per la qual cosa l'aforament està limitat a 100 persones.