Pla de Reactivació Agrària


 

La Regidoria de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló ha dissenyat al costat del Consell Municipal Agrari i de Sostenibilitat un Pla de Reactivació Agrària per a impulsar la recuperació del sector primari com a articulació d'un projecte de ciutat transformador, que reforça la conservació i posada en valor del cinturó verd periurbà de la ciutat i trenca amb la destrucció del territori, ofereix una alternativa econòmica amb producció i comerç de proximitat, i millores en el benestar general (en qualitat de l'aire com a embornal de C02 i en alimentació).

El sector agrari està passant per les dificultats de falta de relleu generacional, pressió urbanística, falta de rendibilitat, etc. i, en conseqüència, l'abandonament dels cultius. En la franja periurbana de la ciutat de Castelló la incidència d'aquest abandonament és especialment alta.

El Pla de Reactivació contempla sis grans polítiques d'intervenció en la cadena de producció, distribució i comercialització del sector agroalimentari, que espenten la seua transformació cap a formes de producció agroecològiques i canals curts de comercialització. El contingut s'ha dut a terme en el si de la Comissió de Reactivació Agrària del Consell Municipal Agrari i de Sostenibilitat. Prèviament, la Regidoria va desenvolupar estudis previs; un informe que mostra la situació del parcel·lari rústic, i un diagnòstic amb les necessitats del sector.

El sector afronta a més un context que es presenta com una oportunitat per a la seua reactivació. D'una banda, hi ha un canvi de paradigma, en el qual l'agricultura i la ramaderia són una prioritat dels fons de recuperació *postcovid de la Unió Europea. I en segon lloc, el nou Pla General protegeix 2.000 hectàrees de sòl rústic en el cinturó verd.

Els sis grans objectius són:

  1. Facilitar l’accés a l’ús i la propietat del sòl agrícola a través del banc de terres
  2. Fomentar la comercialització en canal curt i mercats de venda directa que facilite un preu just per als productors
  3. Generar una marca de producte local que facilite als consumidors la identificació dels productes del terme de Castelló
  4. Ofertar formació agrària que permeta la incorporació de nous productors al sector i la modernització dels existents
  5. Posar en valor la importància ecosistèmica de l’agricultura respectuosa amb el medi ambient
  6. Dignificar la figura de les persones llauradores com a figura clau en la sobirania alimentària de la ciutat

Pots consultar un document resum del Pla de Reactivació