Efemèrides astronòmiques

CANVIS D'HORA OFICIAL

 

Horari d'estiu

- 2024: diumenge 31 de març al diumenge 27 d'octubre

Horari d'hivern

- 2024: 27 d'octubre fins al diumenge 30 de març de 2025

 

Regulat pel Reial decret 236/2002, d'1 de març, del BOE 53, de 2 de març de 2002 i per l'ORDE PRE/2211/2006, de 4 de juliol, del BOE 164, d'11 de juliol de 2006. Espanya està dins de 2 fusos horaris: UTC+0 a les illes Canàries i UTC+1 en la península i resta de territoris extrapeninsulars (anomenada CET "Central European Time", CEST a l'estiu)

 

ESTACIONS

 

La primavera comença amb l’equinocci de primavera; l'estiu amb el solstici d'estiu; la tardor amb l’equinocci de la tardor i l'hivern amb el solstici d'hivern. És a dir, la primavera comença quan el sol està en la cruïlla entre l’eclíptica i l'equador celeste i es dirigeix a l'hemisferi nord; l'estiu quan el sol arriba a la seua posició més al nord; la tardor quan torna a creuar l'equador però aquesta vegada passant a l'hemisferi sud i, finalment, l'hivern quan arriba a la seua posició més al sud.

 

Començament de les estacions 2024

 

   - Primavera: 20 de març a les 03.06 TU
   - Estiu: 20 de juny a les 20.51 TU
   - Tardor: 22 de setembre a les 12.44 TU
   - Hivern: 21 de desembre a les 09.21 TU

 

Periheli i afeli

L'instant de major acostament entre el Sol i la Terra es denomina periheli i es dona entre els dies 1 i 5 de gener. El major acostament al Sol en aquest segle es va donar el 5 de gener de 2020. L'instant
de major allunyament es denomina afeli i es dona entre els dies 2 i 7 de juliol. El major allunyament del Sol en aquest segle es va donar el 4 de juliol de 2019.

Òrbita de la Terra 2024:
- Periheli (disten. mínima) 3 de gener a les 01h TU 0,983307 ua
- Afeli (disten. màxima) 5 de juliol a les 05h TU 1,016726 ua
               ua = unitat astronòmica = 149 597 870 km

 

ECLIPSIS DE SOL I LLUNA

​​​​​​

- 25 de març: eclipsi penumbral de Lluna, visible a Amèrica.
- 8 d'abril: eclipsi total de Sol, visible a Amèrica del Nord i Centreamèrica.
- 18 de setembre: eclipsi parcial de Lluna, visible a Amèrica, Europa i Àfrica.
- 2 d'octubre: eclipsi anul·lar de Sol, visible en el Pacífic i sud de Sud-amèrica.

L'eclipsi solar del 8 d'abril serà visible com a parcial des de les illes més occidentals de Canàries i l'extrem nord-oest de la península amb una magnitud molt limitada, ja que el Sol es posa quan l'eclipsi acaba de començar.
L'eclipsi parcial de Lluna del 18 de setembre serà visible en tota Espanya però el grau d'enfosquiment serà molt escàs.

Per a conéixer més exactament els eclipsis solars i lunars en 2024, podeu consultar llocs web especialitzats com la NASA (https://eclipse.gsfc.nasa.gov) o la Unió Astronòmica Internacional (IAU).

Planetes

L'any 2024 Mercuri serà visible en diverses ocasions abans d'alba. La lluentor és major cap al final de cadascun dels períodes, la qual cosa fa més favorable l'observació. Serà també visible en diverses èpoques en el crepuscle vespertí, sent la seua lluentor major al principi de cada període.
Venus es veurà com a estel matutí des de primers d'any fins a abril, aconseguint lluentor màxima al començament de l'any (magnitud −4,0). I com a estel vespertí des de mitjan juliol fins a finals d'any, amb lluentor molt alta cap a desembre (magnitud −4,4).

Mart serà visible a l'alba durant tot l'any, amb màxima lluentor a la fi de 2024 (magnitud −1,2), no serà visible al capvespre. Júpiter serà visible al capvespre des de gener fins a primers de
maig. Es veurà a l'alba de juny a primers de desembre, moment en què serà visible tota la nit. Passarà a veure's només al capvespre des de mitjan desembre a cap d'any. Saturn serà visible al capvespre de gener a mitjan febrer. Es veurà a l'alba des de finals de març a primers de setembre, moment en què serà visible tota la nit. Passarà a ser visible solo al capvespre de mitjan setembre a la fi d'any. La inclinació mitjana dels seus anells serà de 4 graus.

Els altres dos planetes gegants, Urà i Neptú, només són visibles amb ajuda d'instruments astronòmics, com uns prismàtics o telescopis.


​​​​​​​​​​​​Visibilitat dels planetes. Crèdits: Anuari del Real Observatori Astronòmic de Madrid 2024

 

Cometes

 

Previsió de visibilitat de Seiichi Yoshida

 

Dades del Real Instituto y Observatorio de la Armada en San Fernando i de l'Observatori Astronòmic Nacional.

 

Estreles fugaces

​​​​​​​

En 2024 tenim diverses pluges periòdiques d'estreles fugaces, algunes molt importants.

L'any comença amb la pluja de les quadràntides (radiant en la constel·lació de Bootes) el seu màxim serà la nit del 3 al 4 de gener i l'activitat anirà baixant fins al 12 de gener. S'esperen entorn dels 110 meteors/hora en el dia del màxim. L'horari del màxim serà favorable per a Europa especialment cap a la fi de la nit quan la Lluna estarà més baixa i el radiant més alt.
Les Eta Aquárides, que amb el radiant en l'equador, es poden veure tant del nord com del sud. El màxim serà al voltant del 5 de maig amb uns cinquanta meteors a l'hora.
Les famoses i meravelloses Perseides ​​​​​​​d'agost estaran afavorides per la Lluna que estarà minvant i prop de lluna nova. S'esperen uns 110 meteors/hora la nit de l'11 al 12 d'agost. És una pluja espectacular. Es tracta de partícules que ha deixat pel camí el cometa 109P/Swift-Tuttle.
Al desembre tenim els espectaculars Geminides, el màxim es produirà la nit del 13 al 14 de desembre i s'esperen entorn dels 150 meteors/hora en condicions ideals. També facilitarà la seua observació el fet que el radiant està visible quasi tota la nit.

 

Pàgines web

- Servidor d'efemèrides de l'Observatori Astronòmic Nacional: http://www.oan.es/servidorefem/
- Servei de Dades de USNO: http://aa.usno.navy.mil/data/index.php​​​​​​​.
- Lloc web de la NASA per a eclipsis de Sol i Lluna (en Inglés)
https://eclipse.gsfc.nasa.gov/eclipse.html
- Efemèrides astronòmiques mundials de Fred Spenak (NASA) en astropixels.com, enllaçades a les visibles en el nostre estat. http://astropixels.com/almanac/almanac21/almanac2021gmt.html
- Internacional Meteor Organization (IMO). Pluges d'estreles fugaces de tot l'any (en anglés) https://www.imo.net/resources/calendar/

 

​​​​​​​