Família i Infància
Les actuacions dels serveis municipals destinades a Família i Infància es dirigeixen a l'atenció preventiva i integral dels menors i de les seues famílies. En aquesta línia, el Negociat de Família i Infància s'orienta a la gestió dels serveis, recursos i projectes municipals dirigits al suport a famílies i destinats a la prevenció i abordatge de situacions de risc social i a la promoció de la convivència familiar.
Intervenció familiar
Els menors tenen la consideració social i jurídica de subjectes de drets, amb capacitat progressiva per a exercir-los, l'interés superior dels quals constitueix una obligació per als poders públics, per a les seues famílies i per al conjunt de la societat.
La intervenció familiar es dirigeix a la reducció dels factors de risc en menors i famílies, a la preservació familiar i en cas que s'haja separat a un menor de la família, a la reagrupació familiar.
- Programa d'Absentisme Escolar. Pla interinstitucional per a l'abordatge de la problemàtica de l'absentisme escolar a la ciutat de Castelló; projecte ARCO IRIS; projecte de seguiment de l'alumnat absentista.
- Accions formatives dirigides a la prevenció i intervenció en situacions de risc social. Aules de formació familiar “La Llar” i Taller Jove.
- Blog Taller Jove
- Unitat I:
- Plaça Urban, bungalou 16-17
- Tel.: 964 251 986
- sanlorenzo.cs@caritas-sc.org
- Unitat II:
- C/ Cronista Rocafort, 7, planta baixa
- Tel.: 964 207 051
- zonanorte@caritas-sc.org
- Taller Jove:
- Carrer Llarg, 1, planta baixa
- Tel.: 964 245 516
- tallerjoven@caritas-sc.org
- Tallers per a la intervenció amb famílies i menors amb conductes d'inadaptació i maltractament.
- Blog La Llar Aules de Formació Familiar.
Equip Específic d'Intervenció amb Infància i Adolescència (EEIIA). Equip interdisciplinari l'objecte del qual és la intervenció amb xiquets, xiquetes i adolescents en situació de vulnerabilitat, a fi d'afavorir estratègies i recursos personals d'afrontament, autoprotecció, factors de resiliència i eficàcia relacional; reforçar la capacitat relacional de la unitat familiar o de convivència i generar pautes de criança adequades, i establir dinàmiques de treball en xarxa amb tots els sistemes implicats.
S'hi accedeix a través de la derivació pels Serveis Socials d'Atenció Primària Bàsica. Les actuacions poden ser individuals, familiars o grupals i es realitzaran a través de les tècniques d'orientació psicosocial, mediació i psicoteràpia.
Coordinació interinstitucional
La intervenció municipal en l'àmbit socioeducatiu amb menors i famílies integra actuacions de l'àrea de Serveis Socials i de les Conselleries de Benestar Social, Educació, Sanitat i Justícia, així com la iniciativa social d'altres àrees municipals i d'altres administracions vinculades a l'atenció de menors, confluint la coordinació dels recursos i serveis d'atenció i suport a família i menors en situació de risc social en el Negociat de Família i Infància.
- Negociat de Família i Infància
- Edifici Quatre Cantons, c/ Enmig, 82, 1a planta
- Tel.: 964 355 479
- Equip Municipal d'Absentisme Escolar
- Edifici Quatre Cantons, c/ Colón, planta baixa
- Tel. 964 355 100 - ext. 4920-4919
- EMSS. Centre
- Edifici Quatre Cantons, c/ Colón, planta baixa
- Tel.: 964 355 100 - ext. 4905
- EMSS. Nord
- C/ Historiador Escolano, 28 A
- Tel.: 964 247 600
- EMSS. Sud
- C/ Onda, 1
- Tel.: 964 246 305
- EMSS. Est
- C/ Marqués de la Ensenada, 10
- Tel.: 964 224 005
- EMSS. Oest
- Plaça Urban, bloc 1
- Tel.: 964 251 689
- EMSS. Grau
- C/ Foradà, 8
- Tel.: 964 281 368
- Equip Específic d'Intervenció amb Infància i Adolescència (EEIIA)
- C/ Foradà, 8
- Tel.: 964 288 484
- eeiia@castello.es
Projecte “Activitats d'oci lúdic-educatives durant els períodes, no lectius i coincidents amb el calendari laboral, de Nadal, Magdalena i Pasqua”.
El citat projecte comprén l'execució d'activitats lúdic-educatives, esportives, recreatives i activitats motrius, com ara jocs variats, conta-contes, tallers, gynkanas i circuits de psicomotricitat.
Les activitats es duran a terme durant els períodes no lectius i coincidents amb el calendari laboral, de Nadal, Magdalena i Pasqua en els propis espais de les escoles de primer cicle d'educació infantil de titularitat municipal “Xuplons”, “Biberons” i “Peücs”.
S'ofereixen un total de 84 places per a cada període d'execució.
En servei es prestarà en horari de 16.00 a 19.00. Durant el període de Nadal els dies 23, 27, 28, 29 i 30 de desembre de 2021 i els dies 3, 4 i 7 de gener de 2022, durant el període de Magdalena els dies 22, 23, 24 i 25 de març de 2022, i durant el període de Pasqua els dies 19, 20, 21 i 22 d'abril de 2022.
Durant el període corresponent a Nadal, no es prestarà servei en els dies 24 i 31 de desembre i 5 de gener.
Es presta servei de berenar gratuït.
La participació dels xiquets i xiquetes admesos serà gratuïta, l'Ajuntament, des de la Regidoria, assumeix les despeses d'aquest servei.
La distribució del nombre d'aules per trams d'edat, i nombre de xiquets/as per aula, s'establirà en funció de la demanda, de la següent forma:
- Aula/s 0-1 anys
- Aula/as 1-3 anys
- Aula/as 3-6 anys
- Aula/s 6-8 anys
Les activitats del període no lectiu de Nadal es desenvoluparan a l'Escola Infantil Municipal Xuplons, situada en c/ Antonio Prada de Conflent Safont núm. 23, 12004 Castelló de la Plana.
Les activitats del període no lectiu de les Festes de la Magdalena es desenvoluparan a l'Escola Infantil Municipal Biberons, situada en c/ Desert de les Palmes núm. 5, 12006 Castelló de la Plana.
Les activitats del període no lectiu de Pasqua es desenvoluparan a l'Escola Infantil Municipal Peücs, situada en c/ José María Mulet Ortiz núm. 10, 12006 Castelló de la Plana.
Activitats per a la Commemoració dels Drets de la Infància i l'Adolescència 2024
«Castelló pels drets de la infància i l’adolescència: Actes per a la Commemoració dels Drets Universals dels Xiquets, Xiquetes i Adolescents»
Del 9 al 26 de novembre de 2024
Un any més l’Ajuntament de Castelló, des de la Regidoria de Família i Infància, celebra la Commemoració dels Drets de la Infància i l’Adolescència. A continuació es detallen les activitats:
Concurs contra l'Assetjament Escolar:
Concurs escolar que contempla la participació en diferents modalitats, amb llibres electrònics, tauletes gràfiques o càmeres de vídeo com a premis:
• Modalitat individual “Relat”: es valorarà la capacitat de plasmar mitjançant les paraules la conscienciació de l'assetjament que sofreixen persones menors d'edat en l'entorn escolar o a través de les xarxes socials. El ventall d'idees pot ser tan ampli com així estimen oportú els participants.
• Modalitat individual “Il·lustració”: es valorarà proporcionalment l'originalitat dels dibuixos i dels missatges exposats en aquests amb la finalitat de reflectir la conscienciació contra l'assetjament escolar.
Els centres educatius podran participar en les modalitats següents:
• Modalitat “Vídeo”: es valorarà la presentació d'un curt de 5 minuts de durada màxima en què participi l'alumnat i el principal missatge del qual siga la prevenció, detecció i/o resolució de casos d'assetjament escolar en entorns coneguts per les persones menors d'edat.
• Modalitat centre “Pla d'actuació davant de la violència”: es valorarà la claredat amb la qual es plasmen les idees en el Pla d'actuació davant de l'assetjament escolar, així com la quantitat de recursos que es proposen en relació amb el tema del concurs; es tindrà en compte que el centre educatiu realitze una anàlisi prèvia dels casos de violència detectats al centre.
El termini de presentació dels treballs serà des del 31 d'octubre fins al 15 de novembre de 2024.
Més informació en les bases del concurs disponibles en el web municipal.
Teatre familiar pels Drets de la Infància:
Actuació teatral de gran format amb temàtica de Drets de la Infància. Dirigit a tots els públics.
Dissabte 9 de novembre a les 11:00 h a la plaça de les Aules
Dissabte 23 de novembre a les 11:00 h a la plaça Fadrell
Teatre infantil de titelles pels Drets de la Infància:
Teatre de titelles per a la promoció dels Drets de la Infància per a públic infantil de 3 a 6 anys, invitació a través dels centres educatius, al Centre Cultural La Marina. Dimarts 12, 19 i 26 a les 10:30 h.
Dissabte 16 de novembre de 10:00 a 14:30 h: Jornada de Commemoració dels Drets de la Infància al Parc Ribalta
Es realitzarà una fira amb entitats que treballen amb la infància i l'adolescència, en què xiquets, xiquetes, adolescents i les seues famílies podran realitzar diferents activitats relacionades amb un dels drets de la infància, donant a conéixer als infants de manera participativa els seus drets.
A més, es comptarà amb l'actuació musical de “Yo soy Ratón” i del Mago Perete.
Amb esmorzar i regals.
10:00 h – 14:30 h Tallers amb les entitats
11:00 h Actuació del Mago Perete
12:15 h Actuació musical “Yo soy Ratón”
Dimecres 20 de novembre a les 11:00 h: “Lectura plurilingüe dels Drets de la Infància per alumnat dels centres educatius”
Al peu del Fadrí els xiquets, xiquetes i adolescents de la ciutat llegiran en deu idiomes diferents el decàleg pels Drets de la Infància.
Dimecres 20 de novembre a les 18:00 h: “Ciutadania participativa - Ple del Consell Municipal de la Infància i l'Adolescència”
A la sala de plens de l'Ajuntament, tindrà lloc la sessió plenària en la qual els xiquets, xiquetes i adolescents del Consell Municipal d'Infància i Adolescència traslladaran les seues opinions i propostes a la composició de l'Ajuntament.
Dimecres 20 de novembre de 16:30 a 18:30 h: “Jocs pels Drets de la Infància a càrrec de l'alumnat del Cicle Formatiu d'Educació Infantil a la plaça Major”.
L'alumnat del Cicle Formatiu de Grau Superior d'Educació Infantil de l'IES Francesc Ribalta realitzarà a la plaça Major diferents activitats amb tallers i dinàmiques durant la vesprada, destinades al públic infantil de fins a 6 anys, per a donar visibilitat als Drets de la Infància; contacontes, dibuixos, pòdcasts, pintacares i construccions, entre d'altres.
Per a més informació, podeu contactar a través de l'adreça electrònica cmiacastello@castello.es o telefonant als números 964 73 51 99 o 689 959 428.
Activitats per a la promoció dels drets de la infància i l'adolescència
CASTELLÓ PELS DRETS DE LA INFÀNCIA I L’ADOLESCÈNCIA
Actes commemoratius del Dia Universal dels Drets de la Infància i l’Adolescència
Del 1
3
al
2
3
de novembre del 20
2
3
Un any més l’Ajuntament de Castelló,
des de la Regidoria de Família i Infància,
celebra la Commemoració dels Drets de la Infància i l’Adolescència. A continuació, es detallen les activitats:
DIMECRES 15 I 22 DE NOVEMBRE: Teatre de Titelles pels Drets de la Infància
11:00 h Teatre de Titelles per a públic escolar infantil, a càrrec de Splai Castelló. Al centre cultural La Marina, el 16 i al Teatre del Raval el 22.
DIJOUS 16 DE NOVEMBRE: Ple del Consell Municipal de la Infància i l’Adolescència de Castelló
18:00 h Acte públic de la sessió plenària del Consell Municipal de la Infància i l’Adolescència, a la sala de plens de l’Ajuntament.
DISSABTE 18 DE NOVEMBRE: Jornada pels Drets de la Infància
De 10:00 a 14:30 h: Jornada Commemorativa pels Drets de la Infància al parc Ribalta.
Fira d’entitats que treballen amb la infància i l'adolescència, per tal de donar a conéixer els drets de la infància i l’adolescència d’una manera participativa. Cada entitat treballarà un dret mitjançant tallers i activitats diverses de sensibilització per al públic infantil i adolescent i les seues famílies: gimcanes, manualitats, jocs de taula, dinàmiques expressives, demostracions esportives, dibuix i pintura, entred' altres.
12:00 h Espectacle musical “El rock 'n’ roll també és cosa de xiquets… i de pares”, amenització de la jornada i avituallament per a les persones participants.
DILLUNS 20 DE NOVEMBRE: Lectura plurilingüe dels Drets de la Infància:
11:00 h Acte públic amb la Lectura plurilingüe dels Drets de la Infància a la plaça Major de Castelló de la Plana, per part dels xiquets, xiquetes i adolescents de la ciutat, en col·laboració amb els centres educatius.
CICLE DE CONTACONTES PELS DRETS DE LA INFÀNCIA:
Es realitzaran diferents contacontes amb temàtica dels drets de la infància amenitzats amb música i titelles a càrrec de Rebombori Cultural. Dirigits a infants de 3 a 8 anys aproximadament, que hauran d’anar acompanyats. Entrada lliure fins a arribar a l’aforament màxim. L’horari serà de 17:30 a 18:30 h.
Dilluns 13: Espaci Públic de Lectura (c/ Manuel Azaña, 8)
Dimecres 15: Espai Públic de Lectura Joan Baptista Campos (pl. Pintor Porcar, 1, 1r (Mercat de Sant Pere, al Grau)
Divendres 17: Biblioteca Sant Agustí - Sant Marc (c/ Albacete, 27)
Dimarts 21: Biblioteca Primer Molí (av. Caputxins, 55)
Dimecres 22: Espai Públic de Lectura Germans Bou (av. Germans Bou, 26)
Dijous 23: Espai Públic de Lectura Antiga Estació (pl. Espanya, 1)
SEGURETAT INFORMÀTICA. PROBLEMES I CONSEQÜÈNCIES DEL MAL ÚS DE LES TIC:
A petició dels centres de secundària, durant el mes de novembre es realitzaran tallers formatius amb 3r i 4t d’ESO, amb l’objectiu de sensibilitzar i informar per tal de fer un bon ús de les tecnologies i garantir la seguretat dels i les adolescents.
Si necessiteu més informació, podeu contactar a través de l'adreça electrònica cmiacastello@castello.es o del número de telèfon 964735199
Jornada Commemorativa del Dia Universal dels Drets de la Infància i l’Adolescència
Dissabte 18 de novembre del 2023, de 10:00 a 14:30 h, al parc Ribalta
Destinada a xiquets, xiquetes, adolescents i les seies famílies, al passadís central del parc hi haurà una fira d’entitats que treballen amb infància i adolescència, amb 15 estands per tal de donar a conéixer els drets de la infància i l’adolescència d’una manera participativa. Cada entitat treballarà un dret mitjançant tallers i activitats diverses de sensibilització per al públic infantil i adolescent: gimcanes, tallers de xapes i imants, jocs de taula, dinàmiques expressives, demostracions esportives, dibuix i pintura, entre d'altres.
A més a les 12:00 h hi haurà un espectacle musical: “El rock 'n’ roll també és cosa de xiquets… i de pares”, i hi haurà durant tota la jornada amenització i avituallament per a les persones participants.
Vine i participa!
CICLE DE CONTACONTES PELS DRETS DE LA INFÀNCIA:
Es realitzaran diferents contacontes amb temàtica dels drets de la infància amenitzats amb música i titelles a càrrec de Rebombori Cultural. Dirigits a infants de 3 a 8 anys aproximadament, que hauran d’anar acompanyats. Entrada lliure fins a aplegar a l’aforament màxim. L’horari serà de 17:30 a 18:30 h.
Dilluns 13: Espai Públic de Lectura (c/ Manuel Azaña, 8)
Dimecres 15: Espai Públic de Lectura Joan Baptista Campos (pl. Pintor Porcar, 1, 1r (mercat de Sant Pere) al Grau)
Divendres 17: Biblioteca Sant Agustí - Sant Marc (c/ Albacete, 27)
Dimarts 21: Biblioteca Primer Molí (av. Caputxins, 55)
Dimecres 22: Espai Públic de Lectura Germans Bou (av. Germans Bou, 26)
Dijous 23: Espai Públic de Lectura Antiga Estació (pl. Espanya, 1)
Castelló Ciutat Amiga de la Infància
Lectura plurilingüe dels drets de la infància pels xiquets, xiquetes i adolescents de Castelló de la Plana
Acte commemoratiu de la Declaració dels Drets de la Infància que va tenir lloc el 19 de novembre de 2021 a la plaça Major. Hi van participar xiquets, xiquetes i adolescents del CEIP L'Illa, CEIP Carles Selma, CEIP Ejército, CEIP Estepar, CEIP Sanchis Yago, IES Penyagolosa, IES Ribalta, Centre Ramiro Izquierdo, Escola Pia i Agora Lledó. A més, vam comptar amb la presència de Rodrigo Hernández, responsable de Save the Children a la Comunitat Valenciana; d'Amparo Marco, l'alcaldessa de la ciutat, i de Mary Carmen Ribera, regidora de Benestar Social, Dependència i Infància. Moltíssimes gràcies per la vostra participació.
Concurs Atreve-tech
Des de la Regidoria de Benestar Social, Atenció a la Dependència i Infància, l'Ajuntament de Castelló vol celebrar el Dia Mundial de la Ciència i la Tecnologia (10 d'abril), a través d'activitats per a desenvolupar competències claus en la ciència i en el desenvolupament personal de xiquets, xiquetes i adolescents, com són la curiositat, la imaginació, la creativitat, i la resolució de problemes.
En aquesta ocasió, us convidem a participar en el Concurs escolar Atreve-tech, que organitza aquesta regidoria amb el Programa STEM de BP Castelló. Aquest grup de voluntaris i voluntàries col·laboren des de fa anys amb els centres educatius de Castelló i dels voltants per a presentar la seua experiència i transmetre a l'alumnat que triar estudis tècnics és una opció. A través de xarrades i tallers es desmitifiquen els estereotips associats als estudis tècnics i s'inspira i motiva per a canalitzar el talent cap a les professions STEM (STEM: Science, Technology, Engineering, Maths) i es té especial sensibilitat en el fet que les xiques estudien STEM i que arriben així a optar d'una forma representativa a les mateixes oportunitats.
El concurs està destinat a tots els centres educatius de Castelló, en concret als cursos de 5é i 6é de Primària. De manera individual, però en coordinació amb els companys/es de classe, realitzaran una construcció amb materials diversos: cartons, plastilina, taps de suro, branques, etc., sempre que siguen materials reutilitzats.
El concurs es durà a terme la setmana de l'1 al 5 d’abril. El Programa STEM els ajudarà en la preparació de l'activitat. El termini d'inscripcions per als centres educatius es del 28 de febrer al 7 de març. Les persones interessades podran participar-hi mitjançant dos categories, i podran obtindre un premi per aula o un premi per centre.
El jurat estarà format per representants de l'Ajuntament, Conselleria d'Educació i personal de BP, es reuniran del 6 al 9 d'abril i es faran públics els guanyadors l’11 d’abril.
Vols ser membre del Consell Municipal de la Infància i l’Adolescència?
Ací pots veure com participar-hi... Si vols més informació, envia un correu electrònic a cmiacastello@castello.es o telefona al 676 424 315.
>> Consell Municipal de la Infància i l'Adolescència [PDF]
Constituint el Consell d'Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana
Dijous 27 de gener, a les 17.30 hores, a la sala d'actes de la Ciutat Administrativa 9 d'octubre de València, tindrà lloc l’acte públic de celebració del sorteig de candidatures al Consell Municipal d’Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana.
Celebrem la Declaració del Dia Universal dels Drets de la Infància i l’Adolescència
Els xiquets, les xiquetes i adolescents de la ciutat, un any més, celebren i visibilitzen els drets de la infància i l’adolescència amb la Lectura plurilingüe del decàleg dels drets de la infància i l’adolescència. Enguany participaran 10 centres educatius de primària i secundària el divendres 19 de novembre, a la plaça Major, a les 11.00 hores, en un acte públic, on es convida a tota la ciutadania a celebrar la Declaració Universal dels Drets de la Infància que va tenir lloc el 20 de novembre de 1959.
Contacontes pels drets de la infància
En el marc de la commemoració dels drets de la infància, des de la Regidoria de Benestar Social, Dependència i Infància, us volem convidar als contacontes amb temàtica dels drets de la infància amenitzats amb música i titelles a càrrec de Rebombori Cultural. Dirigits a infants de 3 a 8 anys aproximadament, que hauran d’anar acompanyats, l'entrada és lliure fins a completar l’aforament màxim. L’horari serà de 17:30 a 18:30 h.
- DILLUNS 15: Espai Públic de Lectura Joan Baptista Campos (plaça Pintor Porcar, 1, 1r (mercat de Sant Pere) al Grau)
- DIMECRES 17: Espai Públic de Lectura Censal (av. Casalduch, 84, planta baixa)
- DILLUNS 22: Espai Públic de Lectura (c/ Manuel Azaña, 8)
- DIMECRES 24: Espai Públic de Lectura de la Biblioteca Pública Municipal (c/ Major, 89)
Castelló pels drets de la infància i l’adolescència Castelló de la Plana, com a Ciutat Amiga de la Infància i Ciutat Educadora, un any més des de la Regidoria de Benestar Social, Dependència i Infància, vol promoure, visibilitzar i garantir els drets de la infància manifestant el seu compromís amb infants i adolescents, en col·laboració amb els centres educatius, associacions que treballen amb la infància i l'adolescència i la Generalitat Valenciana.
Per això, us convidem als actes de commemoració del Dia Universal dels Drets del Xiquet, la Xiqueta i l'Adolescent, que tindran lloc del 13 al 26 de novembre de 2021. A continuació podeu veure la programació.
Programació Drets de la Infància
Jornada pels drets de la infància i l’adolescència - Dissabte 13 de novembre al parc Ribalta
L'Ajuntament de Castelló de la Plana, des de la Regidoria de Benestar Social, Atenció a la Dependència i Fàmilia i Infància, en col·laboració amb el Servei de Promoció dels Drets de la Infància de la Direcció General d'Infància i Adolescència de la Generalitat Valenciana, en la seua funció de promoure i donar a conéixer els drets de la infància a través de diferents actuacions, ha previst la celebració d'una Jornada commemorativa pels drets de la infància per a la qual s'ha desenvolupat un projecte denominat "Explora els teus drets" que s'ha previst celebrar al parc Ribalta, el dissabte 13 de novembre de 2021, a partir de les 11:00 hores.
Durant aquesta jornada hi haurà diferents activitats amb temàtica de drets, destinades a la infància i l'adolescència i les seues famílies, per a les quals es comptarà amb la col·laboració de 12 entitats socials entre les quals es troben algunes de les vostres entitats que treballen amb infància i adolescència al municipi, oferint la possibilitat de realitzar gimcanes, manualitats, dinàmiques expressives, jocs de taula, exhibicions d'esports adaptats, entre d'altres.
A més, comptarem amb l'actuació musical de Dani Miquel a les 12:30 hores.
Esteu convidats/ades a gaudir d'aquest dia celebrant els drets de la infància i l’adolescència. Us hi esperem.
Els dies 25 i 26 de maig, amb l'objectiu de reflexionar sobre el paper dels governs locals en la resposta a la pandèmia en clau d'infància, la xarxa de municipis reconeguts com a Ciutats Amigues de la Infància i UNICEF Comité Comunitat Valenciana, de la qual forma part l'Ajuntament de Castelló, organitzen les Jornades Ciutats Amigues de la Infància Comunitat Valenciana.
Incorporar els drets de xiquets i xiquetes a les estratègies de prevenció, mitigació i resposta a la crisi sanitària és un element clau per a assegurar una gestió i recuperació equitativa que assegure la igualtat d'oportunitats.
Els 14 municipis que compten amb el reconeixement CAI exposaran les iniciatives i accions desenvolupades en qüestions tan rellevants com participació infantil, ús de l'espai públic, planificació estratègica en la lluita contra la pobresa, bretxa digital i dret al joc. A més, les jornades comptaran amb la participació de la directora general d'Infància i Adolescència, Rosa Molero, que compartirà el treball realitzat en resposta a la pandèmia des de l'administració autonòmica, així com altres convidats com Antonio Rial, professor de la USC i especialista en tecnologies i infància, representants de l'Ajuntament de Vitòria i de la plataforma ciutadana Revolta Escolar.
Les jornades seran en format en línia.
Les inscripcions estan obertes fins al dia 23 de maig en aquest enllaç. Vegeu la programació
Actualització de l'Informe de situació de la infància i l’adolescència de Castelló
Taula redona "Model Barnahus i la nova llei de violència contra la infància".
El passat 5 de novembre de 2020, la Direcció General d’Infància i Adolescència, en col·laboració amb la Universitat Jaume I de Castelló, va organitzar la taula redona "Model Barnahus i la nova llei de violència contra la infància".
Aquesta taula va ser emesa en streaming i enregistrada.
Després del procés d’edició del vídeo, aquest ha estat publicat en l’apartat de formació de la pàgina web de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.
“Manifest pel Respecte” elaborat pels Consells d’Infància de les Ciutats Amigues de la Infància de la Comunitat Valenciana.
Al novembre vam commemorar el Dia Universal dels Drets del Xiquet, la Xiqueta i l'Adolescent amb una programació especial. Entre altres activitats el Consell Municipal de la Infància i l’Adolescència de Castelló va participar en la V Trobada de Participació Infantil – Trobada virtual 2020.
En aquesta, els xiquets, les xiquetes i adolescents dels Consells d’Infància de 13 municipis de la Comunitat Valenciana, amb reconeixement amb el segell de Ciutats Amigues de la Infància, van elaborar conjuntament el Manifest pel respecte.
Aquest consta de quatre eixos: respecte al medi ambient, a la diversitat, a la igualtat de gènere i el respecte en la nostra conducta a les xarxes socials, perquè el món siga un lloc més respectuós. Més info al web d'UNICEF.
Celebrem la Declaració del Dia Universal dels Drets de la Infància i l’Adolescència
Els xiquets, les xiquetes i adolescents de la ciutat, un any més, celebren i visibilitzen els drets de la infància i l’adolescència amb la lectura plurilingüe del Decàleg dels drets de la infància i l’adolescència. Enguany han participat 8 centres educatius de primària i secundària en la realització de la lectura realitzant aquest vídeo.
Campanya per la promoció del dret a una vida saludable
Emmarcat en la programació per la commemoració dels drets de la infància, amb la finalitat de previndre la sedestació prolongada, agreujada per la situació sanitària provocada pel coronavirus, des de la Regidoria de Benestar Social, Dependència, Família i Infància, durant la setmana del 16 al 20 de novembre, es compartirà amb tots els centres educatius de primària i secundària de Castelló la “Campanya per la promoció del dret a una vida saludable”.
Activitat STEM BP en línia "Construïsc el meu Disc de Newton" per al Dia dels Drets de la Infància.
Des del grup STEM bp, en col·laboració amb la Regidoria de Benestar Social, Dependència i Infància de l'Ajuntament de Castelló en la setmana de la commemoració del Dia Internacional dels Drets de la Infància, tal com us hem anat informant als centres, us oferim el taller en línia "Construïsc el meu disc de Newton" per als cursos de 5é i 6é de primària dels diferents col·legis de Castelló, per a tindre curiositat per les ciències.
En la setmana del 16 al 21 novembre, especialment el dia 20, celebrem el Dia dels Drets de la Infància. Enguany organitzem una de les activitats amb el Programa STEM de BP Refineria de Castelló. Aquest grup de voluntaris i voluntàries col·laboren des de fa anys amb els centres educatius de Castelló i dels voltants per a presentar la seua experiència i transmetre als i les estudiants que triar estudis tècnics és una opció. A través de xarrades i tallers, es desmitifiquen els estereotips associats als estudis tècnics i s'inspira i motiva per a canalitzar el talent cap a les professions STEM (Science, Technology, Engineering, Maths), tenint especial sensibilitat en el fet que les xiques estudien STEM i que arriben així a optar d'una forma representativa a les mateixes oportunitats.
En aquest vídeo promocional de l'activitat trobareu les indicacions de com dur a terme l'activitat a l'aula.
Castelló pels drets de la infància i l’adolescència
Un any més, des de la Regidoria de Benestar Social, Dependència i Infància de l'Ajuntament de Castelló de la Plana, volem promoure, visibilitzar i garantir els drets de la infància i manifestar el nostre compromís com a Ciutat Amiga de la Infància, en col·laboració amb els centres educatius.
Us convidem als actes de commemoració del Dia Universal dels Drets del Xiquet, la Xiqueta i l'Adolescent.
Butlletí informatiu de la DGIA
La Direcció General d'Infància i Adolescència, en el seu objectiu de donar difusió a les tasques i activitats que es duen a terme amb els xiquets, xiquetes i adolescents, va crear un butlletí informatiu.
Així doncs, ha editat el butlletí informatiu número 3, en el qual es recullen les principals novetats i actuacions realitzades durant el tercer trimestre de 2020.
Aquest butlletí, així com els números anteriors, estan publicats en la pàgina web de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.
Desitgem que la informació que conté el document puga resultar-vos d'interés.
Contacontes pels drets de la infància
En el marc de la commemoració dels drets de la infància, des de la Regidoria de Benestar Social, Dependència i Infància, us volem convidar al Contacontes pels drets de ia Infància en línia
L'activitat es basa en l'àlbum il·lustrat "El somni de Nadia" i es tracta d’un espectacle dirigit a infants de 3 a 8 anys aproximadament.
La infància confinada. Com viuen xiquetes, xiquets i adolescents la situació de confinament?
El Consell Municipal de la Infància i l'Adolescència de Castelló va rebre per part del Servei de Promoció dels Drets de la Infància i Adolescència de la GVA una proposta per a participar en una investigació que un grup de sociòlegs i sociòlogues estava desenvolupant sobre la percepció de les xiquetes, xiquets i adolescents de la situació generada pel coronavirus a Espanya. Finalment han participat 18 xiquetes, xiquets i adolescents de Castelló d'un total de 67 a tota la Comunitat Valenciana i una participació total de 425 infants i adolescents. A continuació podeu veure els resultats de l'estudi "La infancia confinada. ¿Cómo viven niñas, niños y adolescentes la situación de confinamiento?". L'estudi ha estat realitzat amb el suport fonamental de l'associació Enclave de Evaluación y Enfoque de Derechos Humanos.
Castelló pels drets de la infància i l'adolescència
Us convidem als actes de commemoració del Dia Universal dels Drets del Xiquet, la Xiqueta i l'Adolescent. Des de la Regidoria de Benestar Social, Dependència i Infància de l'Ajuntament de Castelló de la Plana volem promoure, visibilitzar i garantir els drets de la infància manifestant el nostre compromís com a Ciutat Amiga de la Infància.
> Manifest del Consell de Participació Activa dels xiquets, xiquetes i adolescents de Castelló
> Memòria d'accions a favor de la infància i l'adolescència
> Informe diagnòstic sobre la situació de la infància i l'adolescència de Castelló.
II Pla municipal de la infància i l'adolescència 2023-2026
I Pla municipal d'infància i adolescència 2018-2022
- Memòria justificativa del Programa de promoció dels drets de la infància i l'adolescència i de participació infantil 2022
- Programa de promoció dels drets de la infància i l'adolescència i de participació infantil 2022
- Memòria justificativa del Programa de promoció dels drets de la infància i l'adolescència i de participació infantil 2021
- Programa de promoció dels drets de la infància i l'adolescència i de participació infantil 2021
- Memòria justificativa del Programa de promoció dels drets de la infància i l'adolescència i de participació infantil 2020
- Programa de promoció dels drets de la infància i l'adolescència i de participació infantil 2020
- Memòria justificativa del Programa de promoció dels drets de la infància i l'adolescència i de participació infantil 2019
- Programa de promoció dels drets de la infància i l'adolescència i de participació infantil 2019
- Memòria justificativa del Programa de promoció dels drets de la infància i l'adolescència i de participació infantil 2018
- Programa de promoció dels drets de la infància i l'adolescència i de participació infantil 2018
- I Pla municipal de la infància i l'adolescència 2018-2019
Concurs escolar “Contra l’assetjament escolar”
Concessió premis Concurs escolar:
“CONTRA L'ASSETJAMENT ESCOLAR” 2024
Mitjançant el Decret 2024-10596 del regidor delegat de Família i Infància, de data 12 de desembre de 2024, s'ha resolt, a proposta del jurat del concurs escolar “Contra l'assetjament escolar” 2024, la concessió dels següents premis de les diferents modalitats i categories:
MODALITAT INDIVIDUAL RELAT:
a) Categoria 5é i 6é de primària:
1r premi al relat titulat “El niño nuevo” realitzat per Assumpta Traver Cantavella, del CEIP Bernat Artola.
2n premi al relat titulat “La soledad y el pasotismo no son lo mismo” realitzat per Joaquín Causanilles Rubio, del CEIP Exèrcit.
b) Categoria 1r i 2n ESO:
1r premi al relat titulat “El círculo” realitzat per Raúl Martínez Agost, de l'IES Francesc Ribalta.
2n premi al relat titulat “El deporte: una salida contra el acoso escolar” realitzat per Martí Ferrer Ferrando, de l'IES Francesc Ribalta.
c) Categoria 3r i 4t ESO:
1r premi al relat titulat “La niña de sus ojos” realitzat per Victoria González Marco, del col·legi Ramiro Izquierdo.
2n premi al relat titulat “La diosa de las estrellas contra el acoso escolar” realitzat per Nagada Tomás Fas, de l'IES Sos Baynat.
MODALITAT INDIVIDUAL IL·LUSTRACIÓ:
a) Categoria 5é i 6é de primària:
1r premi a la il·lustració titulada “No al bullying” realitzada per Valentina Garrote Miralles, del CEIP Vicent Marçà.
2n premi a la il·lustració titulada “No hay espacio para el bullying” realitzada per Pablo Martos, del CEIP Tombatossals.
b) Categoria 1r i 2n ESO:
1r premi a la il·lustració realitzada per Julia Montoto Calvo, de l'IES Vicent Castell.
2n premi a la il·lustració realitzada per Isabel Sànchiz Whelan, de l'IES Penyagolosa.
c) Categoria 3r i 4t ESO:
1r premi a la il·lustració realitzada per Clara Blanch Biel del centre escolar Madre Vedruna Sagrado Corazón FEC.
2n premi a la il·lustració realitzada per Ana Navarrete Mayor del centre escolar Madre Vedruna Sagrado Corazón FEC.
MODALITAT CENTRE VÍDEO:
Categoria 1r i 2n ESO:
1r premi al vídeo titulat “Si estás a mi lado” realitzat per Javier Altaba, Bruno Balaguer, Mayra Boar, Serhii Borchuck, Sismai Figueroa, Gabriele Kraskauskaite, Mihai Matei, Mireia Novella, Noa Novella, Ivana Tineo, Nicole Vasco i Anwar Zene i la professora responsable és Elena Gómez Punzano i música d'Eloy Gregori, de l'IES El Caminàs.
2n premi al vídeo titulat “No hagas lo que no quieres que te hagan a ti” realitzat per Shaily Fabra Román, Llum Andrés Leche i Ainhoa Bostan Fatjo, de l'IES Francesc Ribalta.
Categoria 5é i 6é de primària i categoria 3r i 4t ESO: es declaren desertes.
MODALITAT CENTRE “PLA D'ACTUACIÓ DAVANT DE L'ASSETJAMENT ESCOLAR:
Premi únic al pla presentat pel col·legi Lope Castelló.
El lliurament de premis serà el dimecres 18 de desembre a la sala de plens de l'Ajuntament a les 18 h, per la qual cosa queden convocades les persones i els centres premiats.
Volem agrair la participació de tots els xiquets, xiquetes i adolescents que han presentat treballs a aquest concurs i també moltes gràcies per la implicació de tots els centres participants.
Concurs escolar:
“CONTRA L'ASSETJAMENT ESCOLAR” 2024
Des de la Regidoria de Famílies de l'Ajuntament de Castelló us volem convidar a participar en el Concurs escolar “Contra l’assetjament escolar” que organitza aquesta regidoria per a donar resposta a la proposta del Consell Municipal de la Infància i l’Adolescència. En aquest concurs podran participar en diferents modalitats els xiquets i xiquetes de 5é i 6é de primària i els adolescents de 1r, 2n, 3r i 4t d’ESO, així com els centres educatius:
-
Modalitat individual “Relat”: es valorarà la capacitat de plasmar, mitjançant les paraules, la conscienciació de l'assetjament que pateixen persones menors d'edat en l'entorn escolar o a través de les xarxes socials. El ventall d'idees pot ser tan ampli com així estimen oportú les persones participants.
-
Modalitat individual “Il·lustració”: es valorarà proporcionalment l'originalitat dels dibuixos i missatges exposats amb la finalitat de reflectir la conscienciació contra l'assetjament escolar.
-
Modalitat “Vídeo”: es valorarà la presentació d'almenys un curt de cinc minuts de duració màxima en què participe l'alumnat i el principal missatge del qual siga la prevenció, detecció i/o resolució de casos d'assetjament escolar en entorns coneguts per les persones menors d'edat. Cada centre podrà presentar diferents curts per a ser valorats, sempre que l'alumnat únicament participe en un dels curts.
-
Modalitat centre “Pla d'actuació davant l’assetjament escolar”: es valorarà la claredat amb la qual es plasmen les idees en el Pla d'actuació davant l'assetjament escolar, així com la quantitat de recursos que es proposen en relació amb el tema del concurs; es tindrà en compte que el centre educatiu realitze una anàlisi prèvia dels casos de violència detectats al centre.
El termini de presentació dels treballs serà des del 31 d’octubre fins al 15 de novembre de 2024.
PREMIS
-
PREMI MODALITAT INDIVIDUAL “RELAT”: s'estableixen tres categories: 5é i 6é de primària, 1r i 2n de secundària i 3r i 4t de secundària. El millor treball de cadascuna d'aquestes categories serà premiat amb un llibre electrònic (un únic premi per categoria) valorat en un màxim de 750 euros. El segon millor treball de cadascuna d'aquestes categories serà premiat amb un llibre electrònic (un únic premi per categoria) valorat en un màxim de 360 euros. Els premis d'aquesta categoria s'entregaran a l'alumne/a.
-
PREMI MODALITAT INDIVIDUAL “IL·LUSTRACIÓ”: s'estableixen tres categories: 5é i 6é de primària, 1r i 2n de secundària i 3r i 4t de secundària. El millor treball de cadascuna d'aquestes categories serà premiat amb una tauleta gràfica (un únic premi per categoria) valorada en un màxim de 750 euros. El segon millor treball de cadascuna d'aquestes categories serà premiat amb una tauleta gràfica (un únic premi per categoria) valorada en un màxim de 360 euros. Els premis d'aquesta categoria s'entregaran a l'alumne/a.
-
PREMI MODALITAT CENTRE “VÍDEO”: s'estableixen tres categories: 5é i 6é de primària, 1r i 2n de secundària i 3r i 4t de secundària. El millor treball de cadascuna d'aquestes categories serà premiat amb una càmera de vídeo (un únic premi per categoria) valorada en un màxim de 750 euros. El segon millor treball de cadascuna d'aquestes categories serà premiat amb una càmera de vídeo (un únic premi per categoria) valorada en un màxim de 360 euros. Els premis d'aquesta categoria quedaran a la disposició del centre.
-
PREMI MODALITAT CENTRE “PLA D'ACTUACIÓ DAVANT L’ASSETJAMENT ESCOLAR”: premi de 4.000 € per al centre que millor pla presente. La quantia d’aquest premi es destinarà a la seua execució.
El jurat, format per representants de l'Ajuntament, Conselleria d'Educació i membres del Consell Municipal de la Infància i l’Adolescència, farà públic les persones i els centres guanyadors el 26 de novembre.